До 3 кг бактерии живеят в тялото

Един от най-необичайните въпроси, задавани някога, е колко бактерии има всеки човек в тялото си

Отговорът е не по-малко изненадващ – количество, което е напълно достатъчно, за да се напълни една голяма купа със супа.

„Това прави някъде около 1,5–3 кг бактерии в цялото тяло“, заявява Лита Проктър, която е програмен координатор на проекта, занимаващ се с човешкия микробиом – една инициатива в Националния институт по здравеопазване, изучаваща общностите от бактерии, живеещи в и от нас хората.

„Клетките бактерии в човешкото тяло са в 10:1 съотношение спрямо човешките клетки, но понеже те са далеч по-малки от тях, на практика представляват не повече от 1–2% от общата ни телесна маса, но пък съставляват почти половината от изхвърляното от отделителната ни система”, добавя още Проктър.

Невероятно големият набор от бактерии, които всеки един човек носи в тялото си, до съвсем скоро е бил изключително слабо изследван от науката, заради което има и редица въпросителни в тази посока, които тепърва трябва да бъдат изяснявани.

Едва през месец юли 2011 г. учени от Университета на Северна Каролина успяват да идентифицират 1 400 бактерии, открити в пъповете на 95 участници в проведено от тях изследване, като 662 от бактериите се оказват непознати на науката до този момент.

Константин Серафимов

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *