Една билка с добри лечебни свойства и многобройни приложения

Билките са природни лекове, които са на наше разположение от незапомнени времена

Една от билките, която искаме да ви представим е червеният кантарион. Тя е едногодишно и понякога двегодишно тревисто растение и цъфтежа му е от юни до септември. Вирее по сухи и тревисти места навсякъде из страната.

Използва се надземната част на растението, главно цъфтящите стръкове.

Лечебните свойства на растението намират приложение при възпаление на стомаха с намалено съдържание на стомашен сок, диспепсии, възпаление на черния дроб, чревни паразитози, анемия, диабет, трескави състояние, безапетитие, запек. Има противоглистно действие и помага против отделяне на газове. В миналото е използван и срещу малария.

Червеният кантарион е билка с добри лечебни свойства и многобройни приложения.

Червеният кантарион е билка с добри лечебни свойства и многобройни приложения.

Билката съдържа генциопикрозид –секоиридоиден гликозид, еритроцентаурин и до 1 % алкалоиди, главният от които е генцианин, което е производно на пиридина. Открити са малки количества аскорбинова киселина и флавоноиди.

За употреба се използва запарка от една чаена лъжица от червения кантарион в 200 мл вода. Пие се три пъти на ден половин час преди ядене. При анемия и за възстановяване след тежко боледуване се прави извлек с вино и за тази цел се използва един литър вино, в което се накисва 60 г от билката за 8 дни и се пие по една винена чаша преди хранене.

Червеният кантарион се използва и външно за рани. За тази цел тя се счуква и смесва със зехтин.

 За друга интересна билка може да чететеТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *