Една билка с доказани лечебни качества

Една невероятна билка с необикновени ползи за здравето, стимулира мозъка и изгражда костите

Градинският чай е обикновена билка и подправка, която се използва отдавна в кухнята и има неочаквани ползи за здравето. Тя е известна още и с името салвия (произхожда от английската дума sage (сейдж), която има значение на мъдрец и мъдър и от латинското прилагателно salvus (здрав)).

Салвията съдържа голям брой полезни хранителни вещества. Билката се прилага като подправка за различни кулинарни ястия – супи, плънки и други.

Тя е известна с това, че подсилва мозъка и помага за изграждането на костите.

Нейните лечебни ползи за здравето са известни отдавна. Салвията има тръпчив вкус. Нейната родина е средиземноморието.

Салвията е една билка с доказани лечебни качества.

Салвията е една билка с доказани лечебни качества.

Тя съдържа витамините В1, В2, В6, В9, К, А, С, минералите магнезий, цинк, мед, калий, калций и други.

Градинският чай може да се прилага, когато е набран в прясно състояние, а също и изсушвн. Сушен трябва да се съхранява в добре затворен съд на тъмно и сухо място.

Прилага се в храната като се слага малко преди да се свали от котлона ястието, за която сте го приготвили. Научни изследвания доказаха, че салвията подобрява паметта и помага за подобряване на когнитивната функция на хора боледуващи от Алцхаймер.

Чаят от салвия е полезен при грип и настинки, той стимулира имунитета. Може да се използва като противовъзпалително средство и за промиване на рани. Полезен е за сърдечносъдовата система, премахва депресията. Има алкализиращи свойства.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Една билка с доказани лечебни качества

  1. Опитът да се обясни етимологията на латинската дума "салвия" с английското "sage" (мъдър) е доста странен. Salvia произлиза от латинското прилагателно salvus (здрав), а английското прилагателно sage е заето от френския език и в основата му стои латинският корен sapere (знам). Иначе текстът за салвията е много интересен и полезен.

  2. Крис, журналистите масово допускат граматични грешки, ти пишеш за етимология. Навярно много от тях не знаят дори какво означава.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *