Една ефикасна билка за болно гърло

С отварата се лекува кашлица, бронхит, кожни заболявания и дори хипертония

Зимният сезон, дори и по-топъл, води със себе си различни вируси и настинки. Болното гърло е част от по-студените сезони, затова е хубаво да знаете и една много ефикасна билкова рецепта, с която ще излекувате гърлото си.
Билката, която може да ви помогне, се казва драка и с нея може да пресечете възпаленото болно гърло, кашлицата и бронхита.

Една ефикасна билка за болки в гърлото

Една ефикасна билка за болки в гърлото

Тя се вари на отвара и действа отхрачващо, успокоява спазмите и действа противовъзпалително. Освен за гърло тази отвара успешно се прилага при кожни заболявания и дори и при хипертония.
От драката, която цъфти в периода май-септември, се използват плодовете, които са със суха полусферична костилка. Билката е лечебна и медоносна, а растението – багрилно, дъбилно и декоративно.
Плодовете на драката се събират през втората половина на лятото до средата на есента, когато придобият жълтозелен до светло жълтокафяв цвят. Плодовете се берат с ръкавици, тъй като растението боде.
Начинът на употреба е лесен – от плодовете се вари отвара. Една супена лъжица плодове се залива с половин литър вряща вода и остава да се накисне за няколко минути. Пие се по една чаша от отварата преди ядене.
Някои смятат, че именно от растението драка е бил изплетен венецът от тръни, положен върху главата на Иисус, когато са го разпъвали на кръста. Затова го считат и за много лечебно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *