Една полезна диета дава сила и издръжливост

През последните години много музиканти, спортисти, артисти и хора от различни професии преминават към строгата вегетарианска диета

Много хора намират веганската диета за полезна за здравето и даваща им сила и издръжливост. Тя възниква като понятие през първата половина на 20-ти век.  Веганството е не просто само вегетарианство, което изключва от вегетарианската диета всички животински продукти като мляко, млечни изделия и яйца, и изключва от употреба кожа, вълна и други, но то е и начин на живот нещо повече от вегетарианството и диетите за здраве.

Благодарение на прилагането на веганството от известни спортисти, чрез което успяват да постигнат по-дори резултати и постижения в спорта, митът за животинските протеини като единствен основен източник за сила и издръжливост е бил разбит.

Една полезна диета дава сила и издръжливост.

Една полезна диета дава сила и издръжливост.

Това разбиране за предимствата на месната храна господствало през вековете все повече се подлага на критика от учените. Много атлети са преминали към веганския начин на живот не просто поради здравословни причини, а поради етични норми на отношение към животните да не биват избивани заради прехраната на хората.

Например канадецът Брендън Брейзър на 38 години, който е триатлонец и е спечелил наградата на Ironman шампионатите и други ултрамаратони е веганец и е написал 3 книги за веганството. Освен това е изнасял лекции и е автор на публикации, в които обяснява за ползата от растителната диета за подобряване на постиженията на атлетите като изтъква, че веганската диета помага за по-бързото възстановяване на силите след тренировки, веганите се нуждаят от по-малко сън, но той е по-дълбок и от по-малко стимуланти като кафе и захар.

“Демир

Брендън Брейзър е основал и фирма за здравословни хранителни добавки “Vega”, в които е подбрал растителни протеини за спортисти. За него най-добрия източник на растителен протеин са конопеното и лененото семе, кафяв ориз, жълт грах и една одобряван и често употребявана храна и препоръчвана от различни диетолози – водораслото хлорела.

Разбира се всеки човек решил да прилага веганството за кратко или по-продължително време, трябва да разбере как да си набавя всички необходими протеини и витамини особено имам пред вид витамин В12 и да обърне внимание дали тялото му понася този иначе полезен режим на хранене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *