Внимавайте, скарлатина и варицела шетат из страната!

И двете болести поразяват най-вече децата

Две позабравени болести – скарлатина и варицела – върлуват из страната и масово поразяват децата. Не са пощадени и възрастните, алармира „Труд”. За седмица скарлатината вече е повалила 1002-ма души, като за сравнение през същия период на миналата година заболелите са били наполовина, сочат данните на Здравното министерство. От Националния епидемиологичен иститут коментират, че двете болести са много различни – варицелата се причинява от вирус, а скарлатината – от бактерии.

Скарлатина и варицела шетат из страната

Скарлатина и варицела шетат из страната

Според д-р Мира Кожухарова сега е сезонът на шарките, но за активизирането им допринасяло и студеното време. Най-уязвимата група са децата, които се събират на едно място в детските градини и яслите и заради това заболелите са най-много от тази група.
Скарлатината в най-голям процент от случаите протича като стрептококова ангина. Първите симптоми са силни болки в гърлото и много висока температура. По-късно се развива и обрив от ситни червени петънца по цялото тяло, а езикът на болния става розово-червен. Кожата се обелва, след като обривът затихне. Прекаралите скарлатина за съжаление не могат да си изградят имунитет срещу бъдещо разболяване. Няма и ваксина. Срещу другата шарка – варицелата – на нашия пазар също няма ваксина. Епидемията от нея щяла да приключи до пролетта. Хубавото при този вид шарка е, че ако човек я е прекарал веднъж, повече не може да се разболее от нея, тъй като се изграждат антитела. При нея се появяват малки мехурчета по цялото тяло, които по-късно образуват корички. Варицелата или лещенката както е народното й име, протича с висока температура, общо неразположение, а мехурчетата не бива да се чешат.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *