Ето една билка полезна при ревматизъм и хемороиди

Една от билките полезни за болестите ревматизъм, хемороиди, а също и при малария е брей, която се среща до 1000 м н. в., из цялата страна

Билката брей е многогодишно растение от тревистите такива, което притежава слузеста сърцевина с белезникав цвят и месесто коренище. Външната част на коренището е с корков кафяв цвят. Брейят има увивно стебло с обратно яйцевидни последователни и едри листа с къса дръжка и заострени върхове, достигащо до 3 метра дължина. Цветовете му са двудомни с белезникаво зелен цвят образуващи гроздовидни съцветия. Тя  една от билките намиращи приложение при ревматизъм.

Билката брей е полезна при ревматизъм и хемороиди

Билката брей е полезна при ревматизъм и хемороиди

Растението е разпространено до 1000 м н. в., из храсталаците и горите в по-топлите райони на страната.

За лечебни цели са използват корените ма билката брей, но трябва да се внимава с количеството изпит чай от нея, защото е отровна. Семената узряват от месец август до месец октомври и е прието коренищата да се берат след тяхното узряване или на пролет преди да е започнало развитието на растението през месеците март и април. Билката се суши на сянка, слънце или в сушилня при 50 градуса температура. Изсушената билка е готова за приготвяне на чай.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Билката брей намира приложение при ревматизъм, хемороиди и е била ползвана при малария, притежава слабително, болкоуспокояващо и пикочогонно средство.

Ето и рецептата за отвара от билката брей:

Рецепта за отвара от брей.

Рецепта за отвара от брей.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *