Ето как болните стави увреждат сърцето

От голямо значение е здравословното хранене, от което зависят ставите и сърцето

На читатели на БЛИЦ проф. д-р Стефка Кузманова разяснява причините за появата на ставни заболявания и свързаните с тях сърдечни здравословни проблеми.

Шиповете се срещат много често сред хора на възраст над 40 години. То представлява дегенеративно заболяване на ставите. У нас се среща все по-често всред хора и преди 40-годишна възраст.

Важно е за хората навършили 40 години да се хранят здравословно, тъй като това е от решаващо значение за спиране развитието на болестта. То се нарича остеоартроза, а на запад е известно като остеоартрит. В медицината наставката артрит се слага на болести, които протичат с възпалителни процеси. Остеоартритът с течение на времето развива възпалителни процеси.

Проф. д-р Стефка Кузманова: "Болните стави разболяват сърцето."

Проф. д-р Стефка Кузманова: „Болните стави разболяват сърцето.“

Лекарите се стремят да спрат заболяването преди да се е износила ставата като подпомагат спирането на дегенеративния процес на намаляване на болката и износване на ставите. Причината за появата на болката може да бъде неврологична и получена от възпаление.

На ставите, които са износени може да се приложи вътреставно лечение с кортикостероиди, а за овладяване на възпалението – инжекции. Те представляват препарат подобен на вътреставната течност.

Някои от инжекциите от по-старите версии струват 60-80 лева, а по-новите – 400 до 600 лева, а за един курс на лечение се слагат 3-5 инжекции. При новите има частично заплащане от здравната каса.

При някои хора причината за ставните заболявания са генетично предразположени, а други са причинени от начина на живот, неправилното хранене, работата, стоене прав, стрес и отрицателни психически емоции.

“Фигурин

Храненето трябва да е такова, което е полезно и за сърцето. Да не се ядат млечни храни, меса, захарни и други подобни рафинирани храни, пържени храни. Полезни са плодовете, зеленчуците, ядките, поливитаминозните добавки и храни.

Движението е от съществено значение, когато не се движим, сме предразположени към отслабване на сърцето, хипертония и оттам всички заболявания на сърцето, свързани с обездвижването. Получава се един порочен кръг, когато се обездвижваме, заради болните стави се уврежда сърцето, а също и храната, която е вредна за сърцето е вредна също и за ставите.

Проф. д-р Стефка Кузманова е шеф в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив на Клиниката по ревматология. 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *