Ето как Волен Пасков помага за възстановяването на наркомани

Сега той извършва социална работа като ръководи център за рехабилитация

Волен Пасков е бивш наркоман, а сега е създател и ръководител на център за възстановяване на наркомани. В него се извършва рехабилитация и ресоциализация на зависими хора от хазарт, интернет, наркотици и алкохол. В своята терапевтична общност той дава пример на другите зависими от наркотици момчета и споделя своя опит пред вестник „Доктор”.

В неговата терапевтична общност наречена „Билани” той с директорката Елена Тачева приемат наркозависими, за да им помогнат да намерят начин да си променят живота и да се освободят от тези зависимости като за целта започват с дългосрочна рехабилитационна програма с продължителност 9 месеца. През това време те живеят в къща в Банкя и са изолирани частично. Провежда се рехабилитация като имат на ден по 4 часа терапия.

Миглена Ангелова и "Открий себе си" на гости в центъра за възстановяване на наркомани БИЛАНИ!

Миглена Ангелова и „Открий себе си“ на гости в центъра за възстановяване на наркомани БИЛАНИ!

Останалото време го запълват с труд, спорт, занимаване малко с религия. По този начин започва възстановяване на физиката, а след това идва ред и на психиката.

Демир бозан билки за бъбреци

Както споделя Волен тези момчета взети от улицата няма какво да губят при тази частична изолация и без това той ги е взел от улицата. Лечението е без медикаменти в центъра :

„Билани”.

След като преминат спомената първа фаза от възстановяването се преминава към втора, която трае 5 месеца и е предназначена за ресоциализация. Наркозависимите живеят в София в защитени жилища и посещават кабинет за терапия пак по няколко часа дневно и отново през останалото време се трудят. Това става под надзора на Волен и Елена.

Последната фаза е проследяване, при която пациентите им са отделени напълно и идват само за консултации, връщат се при семействата си или ги създават. Тя трае 6 месеца.

Успеваемостта е над 80%, а останалите се връщат отново за лечение при нужда. Тези хора имат слабост да се надценяват и да поемат отговорности, които не могат да носят.

На запад такова лечение струва на пациента 30 000 долара, а тук Волен се стреми да го направи достъпно за всички. Освен това те си помагат и с труда си. Цената е 650 лева на месец за болен. Националния център за лечение на наркомани дава възможност на пациенти, които са бедни да лекуват в центъра безплатно. /БЛИЦ

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *