Ето какви са тайните на силната памет

Силната памет не се получава по наследство, а се развива с целенасочен усилия, пише сайтът teenproblem.net

Това потвърждава и едно ново изследване на група учени от Юнивърсити колидж в Лондон, в което участват десет изявени паметливци, голяма част от които признават, че използват винаги една древна гръцка техника за запаметяване. При нея човек визуализира самия себе си, представяйки си, че все едно се разхожда по някакъв познат път.

taina-pamet

Силната памет не се получава по наследство, а се развива с целенасочен усилия

По време на тази разходка се въвеждат и самите обекти, които трябва да бъдат запомнени впоследствие, разположени на точно определени места по пътя. Когато пък се припомня дадена информация, просто трябва отново да бъде извървян същият този път.

По време на самото изследване на доброволците са показани общо три групи изображения – снежинки, лица и трицифрени числа, чийто ред на показване те трябва точно да запомнят. През това време мозъците им са изследвани със ядрено-магнитен скенер, който разкрива по-голяма активност, когато доброволците запаметяват числата, в теменните дялове – зони в мозъка, използвани за пространствена навигация. При снежинките обаче участниците не показват по-добри резултати от тези на обикновените хора, тъй като самите снежинки могат трудно да бъдат точно описани с думи и са много трудни за запомняне.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *