Ето какво българско изобретение може да спаси пчелите

Български учени изобретиха кошер, който може да спаси пчелите по света

Наши учени от град Дебелец намиращ се на 6 км южно от Велико Търново са разработили и патентовали кошер, който може да се окаже панацея за спасяването на пчелите по света. Новият тип кошер е уникален и е направен от керамика. Той не само предпазва пчелите, но и допринася за повишаване производителността на мед.

В продължение на 6 месеца групата от 6 учени ръководена от инж. Тодорка Лепкова, са изследвали различни показатели на дървения кошер и здравето на пчелите и са стигнали до извода, че глината е по-добър материал за кошер, тъй като предпазва по-добре от влага и от електромагнитните облъчвания и радиация. Те са се спрели на глината като материал и поради факта, че са намерени глинени делви от археолозите съдържащи напълно съхранен пчелен мед от древни времена, също и семена и други вещества са били добре съхранени през вековете в тях.

Едно българско изобретение може да спаси пчелите

Едно българско изобретение може да спаси пчелите

Глиненият кошер е много по-хигиеничен и поддържа постоянна температура. Според предварителни изчисления той ще струва около 50 лева, почти колкото дървения. Към него са проявили интерес над 1200 пчелари в това число и от чужбина. Новото изобретение на младите учени е вече патентовано и се очаква да влезе в масово производство. Допълнителна полза се очаква за производителите на керамика, които ще могат да възобновят дейността си и да се отворят работни места в бранша при тази криза.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Още по темата за масовата смърт на пчелите можа да прочетете ТУК и втора ТУК.

Прототип на керамичен кошер.

Прототип на керамичен кошер.

Ето сайта на учените изобретили керамичния кошер: http://inovationtech.bg.

Вторият видео клип е от техния сайт. За съжаление това изобретение не може да опази пчелите от пестицидите и от засетите с ГМО площи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *