Ето какво помага при опарване от медузи

Различни по големина медузи се носят покрай плажовете на нашето Черноморие

Летовниците по плажовете предупреждават за поява на медузи, които често опарват плуващите. Това се дължи на теченията, копито ги донасят от дълбоките води към плажовете, а по-голямата им численост се дължи на обилното размножаване вследствие на затоплянето на морската вода.

Тази година обаче има и нови видове медузи вероятно дошли в нашите води от Средиземно море чрез преминаващите кораби през Дарданелите и Босфора. Новодошлите два вида медузи имат и по-силен токсин в пипалата си отколкото нашата безобидна медуза, с която сме свикнали.

Ето какво помага при опарване от медузи.

Ето какво помага при опарване от медузи.

Туристите дошли по плажове не знаят как да се пазят и редовно биват опарвани от иначе красивите създания, но жителите от крайбрежните градове знаят.

Нашите медузи не са смъртоносни, но все пак е добре да се избягва опарването им. Техните токсини са много дразнещи, когато попаднат върху кожата и са много агресивни при попадане върху очите също и върху устата.

Заместник началника на токсикологията на Военноморската болница във Варна доцент Петко Маринов предупреди за силно дразнещото действие на токсина върху устата и очите. Те не бива да се пипат в морето и даже и на брега, когато са изкарани. Нашите медузи са със слаба токсичност и рядко се стига до медицинска помощ в болницата.

Според експертът не трябва да се измива опареното място с вода.

За неутрализирането на токсините по кожата най-добре е да се използва лимонов сок или оцет. Освен тях е добре да се изстържат влакнините на медузата от кожата с пластики – като тези за фонокарти или банкови карти, съветва доцентът пред „24 часа”.

Друга препоръка от американски лекари е да се измие с топъл душ или обработка със спирт или разтвор на амоняк или сода за хляб.

Пипалата на медузата е покрито с клетки, всяка от които съдържа токсин и при допир с кожата на човек или друг някакъв обект на атака като малки морски животинки, за които токсините са смъртоносни, но не и за човека.

Ако ужилванията са върху малка площ и пострадалият не е алергичен всичко отминава за няколко дни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *