Ето какво точно трябва да включва здравословната сутрешна закуска

Според доц. Попова важната сутрешна закуска трябва да осигурява между 15 и 20% енергия за деня, а закуската трябва да е между 7 и 8 часа сутринта

Оспорваният въпрос дали да правим сутрешна закуска или не намери свой отговор отново. След като миналата седмица двама диетолози лекари отрекоха сутрешната закуска, сега д-р Попова им отговаря с това, че това хранене трябва да присъства задължително. Според докторката това е един от принципите на здравословното хранене – да се яде поне в 3 основни приема – сутрешна закуска, обед и вечеря. Тя смята, че между 15 и 20% от приеманата с храната енергия трябва да е от сутрешната закуска. Доц. Попова препоръчва сутрешната закуска да се прави между 7 и 8 часа сутринта.

сутрешна закуска

Според доц. Попова важната сутрешна закуска трябва да осигурява между 15 и 20% енергия за деня, а закуската трябва да е между 7 и 8 часа сутринта

Добре е при закуската, както и при останалите хранения за деня да се спазва баланс между въглехидрати, мазнини и белтъчини.
Добър избор за сутрешна закуска е парче сирене, филия хляб и един домат или краставица. Всичко това съчетано с чай, чаша мляко, доматен сок или кафе по желание.
През зимата вместо домат или краставица, може да се ползва лютеница. Хубаво е да има и варено яйце. Задължително е да се консумира и някакъв плод, най-добре ябълка.
За хора, които спазват диета, полезната сутришна закуска може да съчетаят плодове с чаша мляко или с купичка кисело мляко без хляб. Друг вариант е варено яйце с плодов сок. Хора, които искат да отслабнат, трябва да спазват умерена диета с прием на 1200-1400 калории дневно. Тя трябва да е здравословно балансирана между белтъчини, мазнини и въглехидрати.
Едно от най-модерните хранения вече е т. нар. „мозаечно“ хранене. При него два пъти в седмицата се ограничаваш от храната, а в останалите – не. В него важната сутрешна закуска присаства задължително.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *