Ето кои храни помагат при ЛЕЧЕНИЕ на безсъние

Успокоителното действие на някои храни помага за преодоляване на безсънието

Немски учени стигат до един нов и по-различен извод шоколад и кисело мляко могат да помагат при лечение на безсъние – тъй като тези продукти имат свойството да успокояват нервната система.

Тяхното въздействие е подобно на добре известното влияние на топлото мляко, което се препоръчва да се приема преди лягане с лъжичка мед за здрав сън.

Киселото мляко и шоколадът са способни да въздействат на нервната система в продължение на 15 минути, след което тяхната ефикасност пада.

Но това време е достатъчно, за да се заспи.

Успокоителното въздействие на тази хранителна комбинация се дължи на съдържанието на триптофан – аминокиселина, която се съдържа в мляко и млечни продукти.

Триптофанът повдига нивото на серотина, а той е веществото, което влияе на съня и настроението на човек и освен това увеличава количеството на мелатонина, което помага на човек да заспи по-бързо.

От своя страна захарта, която се съдържа в шоколада и меда, подхранва мускулите и помага за доставянето на триптофан до главния мозък.

Триптофан се съдържа в месо, яйца, грах, соя, боб и орехи, освен в млякото и млечните продукти.

Все пак не забравяйте, че млечните продукти не влияят на всеки организъм по този начин, има хора, които успяват да преборят безсънието, когато спрат да ги употребяват макар и временно.

Иван Петров

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *