Ето кои храни помагат срещу появата на остеоартроза

Броколите и зелето могат да предотвратят появата на остеоартроза, сочат нови научни изследвания

Нови научни изследвания дават надежда, че ще може да се предотврати появата и развитието на остеоартроза. Учени от Великобритания са установили, че броколите съдържа веществото сулфорафан, което възпрепятствува разрушаването на хрущяла и ставите. Освен в броколите това органично вещество се съдържа и в зелето.

Професор Иън Кларк от университета в Норич, разказва за изследването, че учените са успели да постигнат добри резултати в тестовете си върху мишки и се надяват, че ефектът ще бъде същият и при хората.

Ученият от неговия екип Алън Силмът смята, че това ще бъде пробив в науката, ако се окаже, че появата и развитието на болестта може да се спре с някаква диета.

Ето кои храни помагат срещу появата на остеоартроза.

Ето кои храни помагат срещу появата на остеоартроза.

Заболяването остеоартроза представлява развитие на дегенеративни промени в ставния хрущял и разрастване на костната тъкан. Общо взето в световен мащаб 12 – 15% от населението страда от това заболяване. С напредването на възрастта над 70 години страдащите вече са 50 – 70 %.

Медикаментозното лечение включва инжектиране и на хиалуронова киселина освен другите лечебни препарати, за която съм писал къде се намира в природата, а статията може да прочетете – ТУК.

Причина за появата на остеартрозата е заседналия начин на живот, затлъстяването, наследственост, метаболитни и ендокринни фактори, продължително претоварване или микротравми, стреса.

Ако се окаже, че храната оказва такова влияние както са проведените изследвания с мишките и влиянието на броколито и зелето върху тях, ще имаме още един нов начин за лечение с храненето със съответната диета.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ето кои храни помагат срещу появата на остеоартроза

  1. За много хора тези нови методи за лечения са недостъпни.При някои е много късно защото много стави са увредени.Да си в ремисия е просто мечта.Лекарствата са много скъпи за Р.А.Съпътстват го остеопороза,коксатроза…А по отношеение на статията-хареса ми.Дано да помагат диетите.Здравословната храна-да,но купуваме ли наистина такава.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *