Ето кои храни са полезни при рак на панкреаса

Може ли яденето на ядки да предотврати рак на панкреаса? Изяждането само на една шепа ядки 2 пъти седмично може да намали риска от рака

Всяка година около 8000 души в Обединеното кралство се диагностицират рак на панкреаса. Харвардският институт за обществено здраве в Бостън, САЩ, направи проучване на повече от 75 000 жени, което дава светлина по въпроса за болестта и за предпазването от нея. Изводът на изследователите е, че яденето на шепа ядки само два пъти седмично може да намали риска от развитие на една от най-смъртоносните форми на рак.

Нови изследвания показват, че ако се употребява по една лека закуска от една унция ядки, два или повече пъти за една седмица може да намали шансовете за рак на панкреаса с повече от една трета.

nuts

Ето кои храни са полезни при рак на панкреаса

Проучването, извършено в Харвардския институт за обществено здраве в Бостън, САЩ, не прави разлика между различните видове ядки, предложени за консумация – да се вземат като редовна закуска е по-важно, отколкото яденето на един вид за сметка на друг.

Откритията публикувани в онлайн изданието на British Journal за рака, дават някаква надежда за предотвратяване на заболяване, което има висок процент на смъртност – рак на панкреаса. Работата на панкреаса е да произвежда ензими, които помагат за разграждането на храната и освобождава инсулин, за да контролира нивото на кръвната захар.

Причината остава до голяма степен неизвестна, въпреки че пушачите могат да имат малко по-висок риск, както и тези, които са претърпели хроничен панкреатит – персистираща инфекция често причинена от камъни в жлъчката или чести алкохолни ексцесии.

Този тип рак на панкреаса е считан за един от най-смъртоносните от всички тумори, убивайки около 97 на сто от жертвите си в рамките на пет години. Мнозина живеят само за няколко месеца.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Въпреки че предишните проучвания сочат, че ядките могат да имат противоракови свойства, когато се ядат като част от здравословното хранене, доказателствата оставанаха неубедителни за разлика от сегашните.

Екипът на Harvard искаше да разследва дали яденето им има някакъв ефект, специално за заболеваемостта от рак на панкреаса.

Една подробност, която не е писана там – ядките са полезни само сурови, а фъстъците не се препоръчват, защото са способни да натрупват вредните вещества от почвата повече от другите растения и освен това съдържат други малко вредни вещества и са трудно смилаеми. / dailymail.co.uk

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *