Ето кой микроелемент е незаменим и много важен за здравето

Молибденът е микроелемент изключително необходим за нормалните жизнени функции на организма

Химичният елемент молибден е един от крайно необходимите за нашето здраве микроелементи. Макар и в малки количества, той е необходим за правилното функциониране на биологичните функции на човешкия организъм. Той е с ниска водна разтворимост и се намира както в животинските продукти, така и в растителните. В растителните количеството зависи от съдържанието му в почвата, където е расло растението.

Бобът е богат на молибден.

Бобът е богат на молибден.

Учени от института Linus Pauling, са стигнали до извода, че повечето европейци се снабдяват достатъчно с този микроелемент чрез храната, но все пак е добре да знаем до какво води неговия недостиг и какви са симптомите му.

Молибденът е необходим за производството на ензимите сулфит оксидаза, който служи за разграждане на белтъчините и алдехид оксидаза, който е съединение участващо в разграждането на токсини в тялото. Ето затова молибденът е много важен.

В една публикация на Cancer Research в края на миналия век, при недостиг на молибден се увеличава вероятността от заболяване на рак на гърлото 16 пъти. Даже при по-малък недостиг се стига до недостатъчно количество на някои кофактори, в които участва микроелементът и оттам сулфитите в храната не могат да се обработят и се стига до натрупването им с храненето в тялото като токсини.

Молибденът участва в изграждането на зъбния емайл и затова е необходим за здравето на зъбите.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Нуждата за деня от него е 45 мкг, според препоръката на СЗО, която важи за всички на възраст над 19 години. В Европа консумацията му е 75-109 мкг, а максималния му прием е 2000 мкг. Най-много се съдържа в боба и други подобни, в ядките и освен тях в яйцата, киселото мляко, бялото сирене, някои сушени плодове. Във варения боб на 100 г се съдържа 196 мкг молибден, в толкова леща – 148мкг и в 100 г бадеми – 46,4 мкг.

При превишаване на дозата се стига до анемия, умора, намаляват еритроцитите в кръвта, кожни обриви, болки в мускулите и ставите, главоболия, кожни обриви. При някои наследствени заболявания се уврежда метаболизма на минералите и затова молибденът трябва да се приема допълнително по лекарско предписание.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *