Ето коя билка предпазва очите ни

Една от билките ни предпазва от макулна дегенерация

Ключът за предпазване на очите ни от макулна дегенерация се крие някъде всред нас, в двора, в билковата аптека, а може би и в кухнята. Научни изследвания доказаха, че билката предпазваща зрението съдържа вещества предпазващи ни от макулна дегенерация.

Това заболяване се изявява след 50-годишна възраст и е една от водещите причини за слепота. Полезното вещество предпазващо макулата чрез произвеждането на антиоксидантни ензими се нарича карнозна киселина. Ензимите произведени от нея се борят със свободните радикали и пероксиди и с това намаляват и даже предпазват напълно очите от клетъчно увреждане.

Розмаринът е билката, която предпазва очите ни.

Розмаринът е билката, която предпазва очите ни.

Едно научно изследване преди не много време доказа колко е ефективна тази киселина. Учени от Investigative Ophthalmology & Visual Science експериментираха карнозната киселина върху опитни мишки. Те я вкараха в клетките не ретината на очите, които имали от преди увреждане от пероксиди и с това се постига имитация на стареене на макулата. Експеримента доказа, че карнозната киселина действа благоприятно за възпиране развитието на макулната дегенерация.

Гризчите подложени на лечение с карнозна киселина получиха по-малко увреждане пти проверката на здравето на очите им, след като били подложени на осветление със синя светлина, която е близка до ултравиолетовта и е най-високочестотната от видимия спектър. Оказа се, че те развили по-плътен защитен слой около сърцевината на окото, където е разположена макулата.

Тази толкова полезна билка е розмаринът.

Предишни проучвания доказаха, че тя предпазва и мозъкът от оксидантен стрес.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Може да я ползвате като купите хранителна добавка с розмарин, може да я слагате в храната като подправка в пресен или сушен вид и да си я отглеждате, ако имате къде.

Още за розмарина може да прочетете – ТУК, а за една друга полезна билка – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *