Ето защо гледането на телевизия на тъмно е толкова вредно

Очите са особено чувствителни към контраста между яркостта на монитора и осветеността на стаята

Това важи в еднаква степен за телевизора и компютъра, но не толкова за гледането на филм в киносалон, където разстоянието е значително по-голямо.

Това твърдение е доказано от група американски учени в любопитен експеримент, проведен от тях.

Те разделят участниците в две групи, като първата гледа филм на плосък екран в много добре осветена стая, а втората – в помещение със слабо осветление, след което двете групи си разменят местата.

Оказва се, че недостатъчната светлина в помещението сериозно намалява скоростта, с която участниците в експеримента реагират на различни визуални дразнители.

Освен това има значителни оплаквания от внезапна сънливост, умора и неприятно напрежение в очите.

Това се дължи на факта, че при недостатъчна светлина зеницата се разширява, за да вижда по-добре, но това пък от своя страна води до повишаване на вътреочното налягане.

Учените завяват, че в подобни случаи нощната лампа не е никакво решение на проблема, защото отново съществува рязка граница между светлина и околна тъмнина, което отново напряга окото и може да доведе до късогледство.

Най-добре е малко или средно голямо помещение да бъде осветявано от 60-ватова крушка, а по възможност да има и няколко източника на светлина.

Константин Серафимов

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *