Ето защо мъжете имат по-големи носове от жените

Група американски учени вярва, че най-после е разкрила причината за различната големина на носа, която се наблюдава при двата пола, пише за любопитното изследване сайтът obekti.bg

Мъжете притежават по-голям нос от жените, тъй като имат по-голяма мускулна маса, заради което се нуждаят и от повече кислород.

Направени предишни проучвания показват, че мъжете в цял свят имат по-големи носове от дамите, както и по-широки носни кухини и вътрешни въздушни канали. Те освен това поемат и по-голямо количество кислород, когато дишат през носа. Все още обаче това не е доказателство, което окончателно да обясни различните размери на носа при хората, наблюдавани по света.

Направеното ново изследване си поставя за задача да разбере кога по-точно започват да се появяват разликите в размерите при двата пола.

nos-razmer

Мъжете притежават по-голям нос от жените, тъй като имат по-голяма мускулна маса, заради което се нуждаят и от повече кислород

Установява се, че това се случва през тийнейджърските години, когато подрастващите момчета започват да изразходват повече кислород и енергия.

Направеното от изследователите от Университета на Айова откритие хвърля светлина и върху съществуващата мистерия, свързана с големите размери на носа при неандерталците. Намерените древни скелети разкриват, че те притежават по-голяма телесна маса от съвременния човек, което пък е непосредствено свързано и с нуждата от по-голямо количество кислород, което да вдишват.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *