Ето защо само суровите и накиснати ядки са полезни!

Мазнините в печените ядки се превръщат в деструктивни и не могат да се свързват с водата в организма

Хрупкави печени и осолени бадеми, орехи, фъстъци… Кой ли не ги обича като допълнение към питие или просто като занимавка. Да, обаче трябва да знаете, че печените ядки са направо вредни. Оказва се, че ако те преминат през термична обработка, полезните им мазнини, които съдържат, се превръщат в деструктивни и не могат да се свързват с водата в тялото ни и стават ужасно трудни за усвояване.

Ето защо само суровите и накиснати ядки са полезни!

Ето защо само суровите и накиснати ядки са полезни!

След като бъдат изпечени, ядките, които толкова много обичаме, изгубват и всички полезни витамини и минерали. Оказва се, че ако си хапваме печени бадеми, ние всъщност влагаме в организма си само и единствено вредни мазнини, пише zdravjivot.bg. По този начин ние вредим на сърдечно-съдовата система, възпаляваме тъканите си и си причиняваме акне и други кожни заболявания. И най-страшното – печените ядки водят до по-бързо от биологичното ни остаряване.
За да са полезни, яжте ядките сурови. А ако искате те да разкрият всички свои полезни качества, най-добре ще е да ги накисвате предварително във вода. Това се прави, тъй като те съдържат т. нар. инхибитори, които им пречат да растат докато са в магазинната мрежа. Чрез накисването на ядките във вода всъщност се премахва именно този инхибитор, които затрудняват храносмилането. Накиснатите ядки се превръщат в истинска жива храна, чист балсам за тялото.
Времето за накисване на различните видове ядки е различно. Например бадемите се киснат 12 часа, орехите и лешниците 8 часа, кашуто 2 часа, слънчогледът, тиквените семки и лененото семе – 4 часа. Важно е също като извадите ядките и семената от вадата, да ги изплакнете добре преди да ги ядете.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ето защо само суровите и накиснати ядки са полезни!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *