Гнус! Ядем риба, натъпкана с хормони, урина и дори боя!

В рибните развъдници, откъдето се внася, тъпчат рибата и с антибиотици

За опасна и дори отровна риба, която яде целокупният български народ, алармира вестник „Телеграф” като цитира изявление на д-р Георги Гайдурков, диетолог и специалист по здравословно хранене.
Според специалиста рибата била хранена и инжектирана с урина от бременни жени, за да произвежда повече хайвер. Става въпрос за рибата пангасиус, която се внасяла у нас от Виетнам.

Гнус! Ядем риба, натъпкана с хормони, урина и дори боя!

Гнус! Ядем риба, натъпкана с хормони, урина и дори боя!

В далекоизточната държава по този начин увеличавали плодовитостта на рибата. В рибарниците там хранели пангасиуса с кости и остатъци от соя, пълна с ГМО. На всичкото отгоре на рибата се инжектирало хормони, за да расте и да се размножава по-бързо.
Подобни гнусотии се отнасят не само за пангасиуса. И други вносни риби имали почти същата съдба. В повечето риби, които пристигат от чужбина, имало огромни количества хормони, антибиотици и дори бои.
Съдбата на рибата преповтаря тази на бройлерите, които се напомпват за по-голяма парична печалба. Според диетолога рибата, която слагаме на софрата си, не само че не е полезна, но е направо вредна. Според д-р Гайдурков например голяма част от сьомгата, която се продава по хипермаркетите е изкуствено оцветена. Сьомгата била оранжева, само когато живеела в естествената си среда и се храни с естествената си храна – миди и крил. Месото на отглежданите във ферми сьомги било бяло. Според Гайдурков фермерите добавяли астаксантин Е 161 и кантаксантин Е161 във фуражите, с които се хранила сьомгата, за да добие този примамлив оранжев цвят.

Enjoyed this post? Share it!

 

19 коментара по “Гнус! Ядем риба, натъпкана с хормони, урина и дори боя!

 1. Все едно всичко изброено дотук не е достатъчно зле, че се оказва, че отглежданата риба също може да съдържа и негорими материали! Въпреки че те са били открити предимно в маслото от черен дроб на треска, отглежданата риба (сьомга, включително европейска), която е хранена с фуражи, съдържащи чернодробни масла, е много по-вероятно да има PBDEs (полибромирани дифенил етери). PBDEs се появяват в най-различни необичайни места като човешката кърма в Съединените щати и яйцата на сокола скитник в Швеция. Рибените масла се използват като фуражни добавки за животните, включително овце, крави и пилета.
  Разбира се, замърсители са открити също и в растителните храни. Ето защо е толкова важно да използвате органични храни, когато е възможно. Тъй като органичното производство, не може да бъде достъпно за всички, това е достатъчна причина за хората да полагат всички усилия да си ги отглеждат сами. До тогава, консумирайте повече храни, които съдържат най-малко количество замърсители.
  Освен замърсителите, рибата се определя като важна храна и алерген. Реакциите към рибите са сред най-разпространените хранителни алергии, открити при възрастни хора и деца. Но, рибата не винаги се "вижда". Рибите могат да бъдат намерени в такива изделия, като сос "Вустершир", който може да съдържа аншоа, салата Цезар и имитациите на морски дарове.''

 2. РИБАТА ВЕЧЕ (!) НЕ Е ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА.
  ''Днес, рибата широко се препоръчва на хората като източник на незаменими мастни киселини. Сред основните проблеми на този съвет е факта, че целият морски живот има различни нива на токсини и замърсители. Един от най-противните класове замърсители са така наречените УОЗ (Устойчиви Органични Замърсители).
  Тази категория се състои главно от диоксини, полихлорирани бифенили и ДДТ. Това води до множество здравни проблеми, включително репродуктивни затруднения, рак и неврологични заболявания. Най-застрашени са тези, с отслабена имунна система (които включват добрата част от т. нар. здраво население), деца, бременни жени и възрастни хора.
  Диоксините и полихлорирани бифенили са два от най-опасните химикали, известни на човека, защото те не само са токсични, устойчиви и биоакумулиращи, но също могат да се пренасят на дълги разстояния чрез въздушните течения, като по този начин стават заплаха за хората и дивите животни, живеещи в отдалечени места, където се смята, че е безопасно. Тъй като те са мастноразтворими, мазната риба и добавките с рибено масло могат да бъдат богати източници на УОЗ.
  Тези токсични химикали, заедно с тежките метали, са особено акумулирани в черния дроб на рибите – важен факт, който трябва да се отчита, когато се приемат добавки с масло от черен дроб на риба. Не е тайна вече, че хората, които редовно консумират риба, ще имат по-големи нива на токсични химикали в телата си, отколкото тези, които ядат риба, само от време на време, или които не я консумират въобще.
  Друг химически замърсител е живакът. Въпреки че се среща естествено в околната среда, най-големи количества са изпуснати в атмосферата от горенето и изгарянето на въглищата в електроцентралите, а също и от минните и промишлени процеси. Само в САЩ всяка година се отделят повече от 40 тона! живак в атмосферата, процесът приключва във водата!, когато той се променя във формата, наречена метил- живак, който се натрупва в рибите!, колкото по-възрастни и по-големи стават те. Рибите, които са склонни да имат високи нива на УОЗ в телата си са по-възприемчиви към натрупванията на живака. Жените в крайбрежните райони имат по-високи нива на живак от тези, които живеят във вътрешността.
  Колкото и да е странно, на бременните жени се препоръчва да ядат повече риба, за да получат ценните омега-3 мастни киселини за тяхното неродено дете. Правейки това, обаче, те излагат на голям риск своето бебе. Плодът, излаган на живак може има проблеми в обучението и други неврологични проблеми. Това не е изолиран проблем, срещаш се в далечния север. Смята се, че 10% от всички американски жени (около 7 милиона) имат живачни нива над това, което се счита за средно. Въпреки тези констатации, рибите все още се препоръчват – но в по-малки дози.
  Значителни количества незаменими мастни киселини се срещат само в океанските риби, които ядат планктон, богат на ALA. Това не се отнася за рибата от развъдниците, която се храни с различни високо- протеинови концентрати. Според професор Франк Ху, който проведе 16-годишно проучване на връзката между омега-3 мастните киселини и сърдечните заболявания при жените, отглежданата риба като цяло почти не съдържа омега-3. Освен това, заради замърсителите, някои изследователи предупреждават, че консумирането на повече от едно хранене с отглеждана риба на месец или два, увеличава риска от рак.

 3. Пангасиус… наскоро забелязах в менюто на частна детска кухня тази риба… не стига, че е от най-евтините ами сега и това… и това се предлага на бебета след 10 месеца… просто отврат!

 4. Да, ама масата деца ползват дарлинг… единици са тези дето не са записани на кухня… ясно е… тотален геноцид още от зародиш !

 5. Бе, аз цялото меню изчетох… кретени… натъпкали манджите с брашно… лепнали им вкусни имена и айде 3.50… може и овкусители да са добавили щом майките твърдят, че бебетата само тая кухня харесват… ВИП МАМА… е въпросното животно, сега като се сетя и пак се ядосвам на тия ненормалници… ама така е… няма контрол, за нищо !

 6. Гнус:),това е барабун,царска риба…аз виждам и мустаците и люспите им,ами тогава яжте калкани,не камбери!

 7. Защо позволяват да се внасят в България отпадъците на другите страни?Няма никакъв контрол-нарочно или не!Затова нашата икономика я няма никаква!

 8. Стига глупости бе хора. За съжаление доверието в институциите е на критично ниско ниво и сега всякакви глупости могат да се говорят. То преди и в доматите имаше урина, че да били по-червени и издържливи. "рибата била хранена и инжектирана с урина от бременни жени, за да произвежда повече хайвер." Я си го представете как точно я гонят тази риба да я инжектират една по една и тя след тази скромна манипулация остава жива.
  Гнусното тук е, че разни смотани сайтчета и вестничета пишат пълни щуротии без да си дават сметка за последиците от лъжите си, само и само, за да привлекат повече читатели и да си продадат рекламните площи. Все пак колкото по-скандална и ужасяваща е една новина, толкова по-популярна става.

 9. Това физически е невъзможно! Да хванеш рибите и да ги инжектираш! От къде толкова бременни жени? Това да не е Китай или Индия? Това ако не е анти реклама, аз съм трамвай.

 10. Добре е,че спрях честата употреба на риба,особено на сьомгата,пффф.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *