Искате да отслабнете? Развенчаваме митовете!

Някои начини за отслабване, освен че почти никога не водят до отслабване, могат да направят дори обратното:

Да провокират натрупването на повече килограми, да не говорим, че могат да предизвикат много здравословни проблеми.

Ето три от най-популярните митове за отслабването, които, честно казано, нямат нищо общо с реалността.

Мит №1. Диетата, с ниско съдържание на калории, е най-добрият и бърз начин за отслабване

Тези диети се основават на употребата на нискокалорични продукти в ограничено количество. Всъщност този тип диети предполагат да се откажете изцяло от употребата на въглехидрати, белтъчини и мазнини, които са енергийната хранителна ценност и дават на организма енергия.

Защо не работят нискокалоричните диети? Първо, да вкараме малка поправка. Употребата на продукти с минимално количество калории, тоест спазването на строги диети, все пак помага за бързо отслабване, но само временно.

Работата е там, че веднага, след като спрете да гладувате, организмът Ви, лишен от въглехидрати и белтъчини, започва да „складира“ енергия и вместо да се избавя от мазнините, започва да ги трупа.

Допълнителен „бонус“ от тези диети е значителното забавяне на метаболизма, което води до напълняване, тъй като метаболизмът отговаря за скоростта на горене на калориите. Така че, сваляйки 2-3 килограма, след като спрете диетата, можете да се „обзаведете“ с 5-6 нови килограма.

Мит №2. Може да се отслабне с 10 килограма за една седмица

Първо, ще кажем, че всъщност можете да свалите 10 килограма за две седмици. Но всяко бързо отслабване е свързано само със значителна загуба на вода от организма и намаляване на мускулната маса, докато мазнините, чието елиминиране всъщност е основната Ви цел, буквално си остават на старото положение. Освен това този тип отслабване в силна гаранция за „йо-йо“ ефекта, особено ако говорим за „драконовска“ диета без физическа активност.

Мит №3. Хапчета за отслабване – бърз и лесен начин за сваляне на килограми

Хапчетата за отслабване и ускоряване горенето на мазнините стават все по-популярни, въпреки че постоянно се съобщава, че са неефективни или дори вредни. Нека разгледаме няколко компонента на тези хапчета, на които им се приписват способностите да горят мазнините.

  • Кофеин – сам по себе си той не е ефективен за отслабване, той просто стимулира обмяната на мазнините, но само това не е достатъчно.
  • Екстракт от зелен чай – той не влияе кой знае колко на обмяната на мазнините в покой, може да окаже известно влияние само в съчетание с тренировки, но няма да е кой знае колко голямо това влияние, необходимо е да се вършат комплексно нещата.
  • Таурин – няма убедителни доказателства, че стимулира липолизата на мастната тъкан. Трябва да се проведат още изследвания в тази насока.
  • Пиперин – няма научни данни, които да потвърждават на 100% ефективността му за отслабване.

Хапчета за отслабване - 0121 - hapcheta-za-otslabvane-02Не казваме, че със сигурност не действат, казваме само, че за да са ефективни, трябва да се съчетават с известни усилия от Ваша страна.

“Фигурин

Най-добрият начин за отслабване си остава съчетанието между балансирано хранене, адекватни физически упражнения и здравословен начин на живот. Всичко останало може би би помогнало, но няма да е основното Ви оръдие срещи излишните килограми.

Вижте и ТОВА:

Кислородна вода – уникално средство за някои болести според проф. Неумивакин

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *