Как да се избавим от хемороиди с бабина рецепта?

Бабина рецепта с чесън (и други рецепти) помага при лечение на хемороиди

Хемороидите са един от основните здравословни проблеми на нашето време.

България е сред първите в черната статистика за боледуващите от хемороиди.

Появата на хемороиди се причинява от разширени вени около изхода на дебелото черво.

Лечението на хемороиди е дълготраен процес, често свързан с влагане на доста финансов ресурс.

Уместно е да споменем, че в съвременната медицина нито един от прилаганите методите не гарантира пълно излекуване от хемороиди и поне пет години ремисия. Стандартната схема на лечение на хемороиди обикновено е следната: първоначално се лекувате със поставяне на свещи, след което следва оперативно отстраняване на хемороидите.

В рамките на тази статия бихме искали да се спрем на народните методи за лечение на хемороиди – доста по-ефективни и често безплатни.

Като за начало, нека разгледаме основните причини за възникване на хемороиди.

Причини за развитие на хемороиди

Основна причина за появата на хемороиди е застоят на венозна кръв в тазовата област. Висок риск за възникване на хемороиди се появява в следните случаи:

 • Седяща работа – към тази категория спадат всички офисни служители, освен куриерите и чистачките. Шофьорите са също високорискова професия.
 • Наднормено тегло – дори 5 кг излишно тегло покачват риска от развитие на хемороиди с 40%.
 • Запек
 • Неправилно хранене – редовно преяждане, хранене с пържени, пушени, пикантни храни.
 • Стрес – през 2014 г аржентински учени доказаха, че стресът повишава риска за повторна поява на хевороиди с 2,5 пъти
 • Недоспиване и нощни смени
 • Възпалителни заболявания на органите на малкия таз
 • Тежки физически натоварвания

Основни симптоми

 • Кървене – най-често кървенето се забелязва по време на изхождане или веднага след това. Може да има кръв в изпражненията.
 • Силен сърбеж около ануса, който може да се съпровожда и с парене.
 • Неприятни усещания – някои пациенти се оплакват от тежест, други имат чувство за чуждо тяло.
 • Поява на хемороидални възли
 • Болка при движение
 • Болка при сядане
 • Болка при допир
 • Неприятни и болестни усещания при изхождане.

Ако имате някой от описаните симптоми, ви препоръчваме непременно да посетите лекар, за да се установи заболяването. Лекарят има важна функция, защото след преглед може да изключи някои доста по-опасни заболявания като рак на дебелото черво.

Когато имате поставена диагноза, вече можете да опитате някои от народните методи – със сигурност ще намерите този, който ще е ефективен за вас.


 

I. Бабина рецепта за лечение на хемороиди.

Бабината рецепта се състои в използването на неприятния на мирис, но полезен със своите лековити възможности, чесън. По народному, той мори хемороидите при третирането им с него.

Има няколко начина, по които се провежда лечението на хемороиди с чесън.

хемороиди-лечение-чесън

Чесънът „мори“ ефикасно хемороидите

Единият от най-разпространените е чрез сока от чесън. За целта е необходимо 2-3 скилидки от чесъна, които се смачкват, колкото е възможно, за да се отдели сокът от тях, а след това се прецеждат.

“Фигурин

Добавя се една малка лъжичка със сол и полученото се оставя в хладилника за известно време. След като сместа е постояла, вече е готова за използване и третиране на хемороидите.

Намазват се със сока, както и със свинска мас отгоре.

Вторият начин се препоръчва за тези, които имат кървящи хемороиди. При нея употребата на чесъна е директна. За целта се обелва една скилидка, която не трябва да бъде наранена, след което се поставя за през нощта в ректума.

Лечението с бабината рецепта е в продължение на около месец, за окончателното премахване на хемороидите.


 

II. Прасковолистното пипериче (Persicaria maculosa или Polygonum persicaria) е едно от вълшебните средства против хемороиди.

Обърнете внимание на характерните тъмни петна по листата на прасковолистното пипериче

Обърнете внимание на характерните тъмни петна по листата на прасковолистното пипериче

Расте в близост до реки и блата и се счита за плевел. Ако успеете да си го наберете, то скоро ще забравите що е то хемороиди.

Характерни за прасковолистното пипериче са тъмните петна по листата му. Много често билката се бърка с водно пипериче (Persicaria hydropiper или Polygonum hydropiper).

Ако искате да се лекувате с правилната билка, по-добре си я наберете сами.

Растението се бере само в периода на цъфтеж. Събира се само горната част на растението, която е 15-20 см над земята и нагоре. Суши се на сянка на открито. При сушене билката е възможно да почернее. Суровината е годна 2 години, има горчив вкус и е без изразен аромат.

Лечебният ефект на прасковолистното пипериче се обяснява с неговите кръвоспиращи свойства. Има лек разхлабващ ефект.

ВНИМАНИЕ! Билката е противопоказна при склонност към тробмообразуване и повишено кръвосъсирване. По тази причина лечението се провежда на курсове и билката не е подходяща за дълготраен прием. Не се препоръчва за лечение на бременни.

Прасковолистно пипериче цвят

Прасковолистно пипериче цвят

Прасковолистно пипериче против хемороиди – как се приготвя

10 г изсушена билка се залива с 250 мл вряща вода и се вари 30 мин. на водна баня. Прецежда се и се прибира на хладно. Приемът е от 1 с.л. три пъти дневно половин час преди храна за 21-дневен курс или до 100 мл три пъти дневно при 7-дневен курс. Дозата и продължителността трябва да прецените индивидуално. Отцедената дрога може да се наложи като компрес върху засегнатото място за 15-20 мин.

Още един начин за приготвяне на отвара от прасковолистно пипериче против хемороиди

Ще ви потрябват 2 чаени лъжички изсушена билка прасковолистно пипериче. Заливат се с половин литър вода и се варят на водна баня 15 минути. След това съдът се увива с хавлиена кърпа и се настоява 2 часа. Отцежда се и се оставя да изстине. За лечение на хемороиди се пие от отварата по 100 мл половин час преди храна три пъти дневно. Подобренията в състоянието се отбелязват още от втория ден. Курсът на лечение е 12-14 дни.


 

III. Бял равнец (Achillea millefolium) – може би най-достъпният вид лечение на хемороиди

бял равнец хемороиди

Започнете лечението на хемороиди с бял равнец веднага след появата им

Белият равнец е ефективно средство на начален етап на проблема. Застарели хемороиди вероятно няма да успеете да преборите само с тази билка. Затова започнете да се лекувате още при първите симптоми на хемороиди. Белият равнец има най-голяма ефективност в първите 5-7 дни след появата на хемороиди.

Как да приготвим отвара от бял равнец против хемороиди

15 гр от изсушената билка се заливат с 250 мл вряща вода – най-добре да ги поставите в термос. Настоява се един час. Ако нямате термос, увийте съда добре с хавлиена кърпа. След 1 час запарката се прецежда и е готова за употреба.

Пие се непосредствено преди хранене по 1 супена лъжеца три пъти дневно. Курсът на лечение е една седмица.

Някои използват белият равнец външно за бани и промивки при хемороиди, но практиката показва, че отварата трябва да се пие, така е наистина ефективна.

По време на лечението избягвайте мазни и тестени храни, както и пържени или пикантни ястия. Включете в менюто си варено цвекло – поне веднъж дневно. Цвеклото е много ефективно при хемороиди! Освен цвеклото е добре да наблегнете и на други плодове и зеленчуци.


 

IV. Лечение на хемороиди с офика (Sorbus aucuparia)

лечение на хемороиди офика

За лечение на хемороиди с офика ви трябват узрелите плодчета

Офиката е едно от най-древните средства за лечение на хемороиди, използвано е още през 14-15 век. С офика могат да бъдат излекувани дори най-проблемните и застарели хемороиди.

Лечението е абсолютно безопасно и подходящо за всички. Важната подробност е, че са необходими узрели пресни плодчета, затова лечението е възможно само късна есен.

За лечение на хемороиди са ви необходими пресни плодчета.

Ако ги берете след първите студове и плодчетата са леко поизмръзнали, тогава терапевтичният ефект ще е най-силен. От плодчетата на офиката е необходимо да изстискате сока. Трябва да се получи около 100 мл сок и да го приготвяте непосредствено преди употреба.

Сокът се пие 3 пъти на ден по 100 мл преди хранене в течение на 7 – 12 дни. Можете да добавяте лъжичка мед или да го разредите малко с вода, ако не ви харесва вкусът. Ефектът се усеща още на следващия ден.


 

V.  Лечение на външни хемороиди с листа от трепетлика, наричана още осика (Populus tremula)

Външни хемороиди се лекуват с зелени листа от осика

Външни хемороиди се лекуват с зелени листа от осика

Още един сезонен лек, този път летен.

Счита се, че с пресни листа от дървото трепетлика хемороидите могат да се излекуват веднъж завинаги.

Читатели споделят за три години без хемороиди след лечение с осика, така че си заслужава да се пробва.

Листата от осика имат висок терапевтичен ефект при лечение на външни хемороиди. Необходими са няколко прясно откъснати листа трепетлика, които се налагат върху външните хемороиди.

Ако усетите нетърпимо парене, премахнете листата, измийте болното място с топла вода и след някакво време повторете процедурата, като използвате нови прясно откъснати листа.

Тази терапия води до пълно изчезване на хемороидалните възли.

Листата се налагат веднъж дневно, курсът на лечение е от 5 до 10 дни. Средството няма противопоказания, единственият му недостатък, че лечението може да се провежда само през лятото, докато листата са зелени.


Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *