Хемороиди – симптоми, видове, профилактика и лечение

Хемороидите се срещат еднакво при мъжете и жените

Хемороидите са заболяване на правото черво. Среща се еднакво често при мъжете и при жените.
Симптомите са:

Хемороидите се диагностицират като се прави оглед на ан*са и аналната област чрез компютърен преглед

Отделяне на кръв от задния проход и оформяне на хемороидални възли. Oтделящата се кръв е под формата на капки. Ако тя е тъмна и смесена с фекалии, трябва да се мисли за други заболявания. Други прояви на хемороидите са сърбеж и болка в задния проход.

Хемороидите се диагностицират като се прави оглед на ан*са и аналната област чрез компютърен преглед. Може да се извърши изследване с аноскоп – куха тръба с осветление отпред, която позволява да се прегледа ректума за вътрешни хемороиди и за полипи. По-нататъшни изследвания като сигмоидоскопия и колоноскопия също могат да бъдат извършени.
Видовете хемороиди са външни и вътрешни.
Външните се получават по външната страна на аналното отвърстие. Могат да бъдат болезнени понякога, да се подуват и да дразнят. Често срещан симптом е сърбеж поради дразнене на кожата.
Вътрешните се намират вътре в ректума. Те не болят, тъй като там няма рецептори за болка. Много хора не знаят, че имат вътрешни хемороиди и затова не предприемат мерки за лечение. Но те може да прокървят, ако се раздразнят.
Причини за хемороидите са:
недостатъчното количество фибри в дневното меню, продължителното пребиваване в седящо положение, недостатъчната двигателна активност, горещите вани, затлъстяването, пушенето, запекът, тежката диария, продължителната кашлица, напъните при дефекация, вдигането на тежести, бременността, раждането, тумори на, правото черво, носенето на стегнато бельо

Профилактиката включва пиене на повече течности, засилена консумация на баластни вещества, движение (разходки, гимнастика), правилна поза в тоалетната, намаляване на времето за изхождане и напъване, миене с хладка вода и сапун вместо употреба на тоалетна хартия (която дразни кожата) след посещение на тоалетната. Важно правило е аналната област да се поддържа чиста и да се маже с крем за хемороиди или просто зехтин.

Някои хора постигат успех с използването на естествени природни методи за лечение и спиране на хронични стадии на хемороиди. Те включват:
намаляване на аналното напрежение и постигане на максимално лесно изхождане чрез усвояване на клекнала стойка, с колене, допрени до гърдите
използване на билки и хранителни добавки, които заздравяват стените на кръвоносните съдове, като екстракти от конски кестен, бромелан и др.
пиене на чист сок от алое за облекчаване на подутините и сърбежите
вани с мащерка, комбинирани с чай от същата билка
външна употреба на естествени успокояващи агенти като алое вера
консумация на храни, богати на баластни вещества като псилиум, пшеничени трици, които поддържат съдържанието на червата рехаво и меко, което намалява дразненето на външните хемороиди
При по тежките случаи се прилага оперативна намеса:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *