Да подправиш ястието си със сол на 250 млн. години

Розовата хималайска сол е най-полезната сол на света

Като всички останали рафинирани продукти, така и солта е много вредна. Затова все повече хора започват да използват доста по-здравословни алтернативи на рафинираната морска сол. Според специалисти една от най-полезните от този вид е хималайската каменна сол. От известно време тя стана много модерна и все повече хора започват да оценяват нейните незаменими качества. Едно от на-големите й предимства е, че тя не способства за повишаване на кръвното налягане и затова може да се ползва от всички.

Хималайската сол е най-полезната сол на света

Хималайската сол е най-полезната сол на света

Розовата хималайска сол съдържа 94 минерала в себе си, между които особено полезните калий, желязо, калций, магнезий. Солта се добива в западен Пакистан, в района на Пенджаб, на около 300 км от Хималаите. Тя е толкова древна, че определят възрастта й на 250 млн. години. В Пакистан откъдето идва хималайската сол, тя се добива ръчно, измива се и се суши на слънчевите лъчи. Освен да си подправяме с нея яденето, с тази сол може и да се лекуваме, тъй като тя съдържа всички естествени елементи, от които се състои и нашето тяло. Кристалната й решетка е такава, че много лесно се усвоява от човешкия организъм. Тя не само не задържа течностите в тялото ни, но и ги извежда и поддържа баланса му. Тази сол е полезна не само за хранене. С нея може да поддържаме баланса на помещенията, които обитаваме чрез различни лампи, свещници, да готвим върху плочи от хималайска сол, има и купички за хранене, че дори и тухли от розовата сол.
В последно време на нашия пазар се появи и черната хималайска сол. По-тъмният й цвят идва от по-високото съдържание на желязо. Съвсем наскоро пък по магазините за здравословна хара може да се намери и друга древна сол – келтската морска сол. Тя също е много полезна, тъй като съдържа много йод и магнезий и служи много успешно за детоксикация на организма. У нас може да бъдат намерени още хавайска червена сол, морска сол от Португалия, хавайска сол „Зелен бамбук”, алпийска каменна, сол от Кипър „Лимон” и какви ли не още. Всичко е вече въпрос на вкус и предпочитание.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *