Ходилата могат да сигнализират за диабет или рак на кожата

Ходилата ни могат да сигнализират за различни здравословни проблеми, които имаме, сред които диабет и рак на кожата, пише сайтът zajenata.bg

„Ходилата са първите, които реагират на някакъв проблем в нервната система, тъй като са най-отдалечени от гръбначния стълб и сърцето, заради което не трябва да бъдат пренебрегвани“, заявява д-р Каролин Мекалун.

Ходилата ни могат да сигнализират за различни здравословни проблеми, които имаме, сред които диабет и рак на кожата

Ходилата ни могат да сигнализират за различни здравословни проблеми

Загуба на косми

Това говори за някакъв проблем с кръвообращението и най-вероятно в ходилата не циркулира достатъчно кръв, която да подхранва космите.

Чести спазми

Липсата на хранителни вещества и дехидратацията са причина за честото схващане на ходилата. Освен това могат да възникнат и проблеми, свързани с лоша циркулация и нервни проблеми. Ако човек е активен физически, той трябва да приема достатъчно вода, тъй като дехидратацията води често именно до спазми, а така също и да увеличи приема на  калий, калций и магнезий в организма си.

Рани, които дълго време не зарастват

Това много често е знак за диабет или пък рак на кожата. Неовладяната захар в кръвта може в крайна сметка да доведе до увреждане на нервите в ходилата, заради което човек няма да чувства нищо, когато се нарани. При инфекция пък най-зловещият сценарий е ампутация.

Рани, които не се лекуват, могат да бъдат и знак за кожен рак. Меланомът може да се появи по всички части на кожата, заради което е нужно ходилата редовно да се оглеждат за подобни образувания.

Студени ходила

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Това може да е в резултат от понижена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм.

Изтръпване на ходилата

Причина за изтръпването на ходилата е т.нар. периферна невропатия, която често е предизвикана от хроничен алкохолизъм, диабет или пък е страничен ефект от химиотерапия. Честото носене на неудобни обувки също може да доведе до появата на това неприятно състояние.

Деформации на ходилата 

Те често са наследствени и допълнително се влошават заради неподходящи обувки.

Болка в петата

Това говори за проблеми с опънато сухожилие.

Сърбеж и лющене на кожата

Може да става въпрос за гъбична инфекция, екзема или псориазис.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *