Хормонална терапия при рак на простатата

Известно е, че клетките на простатната жлеза, в това число и карциномните такива, са зависими от мъжкия полов хормон тестостерон

Неговите нива в кръвта са пряко свързани и с развитието на раковите клетки, на което се базира и т.нар. антитестостеронова терапия, прилагана в практиката от втората половина на миналия век.

Пациентите с карцином на простата приемат различни хормонални препарати, чиято цел е да свалят нивата на мъжкия полов хормон до кастрационни нива.

Недостатъкът на този метод е, че до около три години настъпва хормонална резистентност, при която раковите клетки вече не са зависими от хормона и прогресиращо се развиват, което може да доведе до метастази в лимфните възли и костите.

Това налага терапията да бъде част от комплексно лечение, а не самостоятелен метод, като често тя се комбинира и с по-радикални методи, като лъчелечение или радикална простатектомия.

Най-прилаганата схема към момента включва хормонална терапия, съчетана с последваща лъчетерапия, която се приема като особено успешна и с най-високи клинични резултати.

При пациенти с доказан чрез биопсия карцином на простатата е задължително преди самото лечение да се извърши компютърна томография на малкия таз, коремните органи и костна сцинтиграфия. При предстоящо радикално лечение е препоръчително да се използва ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) вместо скенер.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *