Храни съдържащи важния за здравето йод

Микроелементът йод е важен за здравето ни главно с това, че неговата функция е свързана с производството на хормоните на щитовидната жлеза

Необходимо е за доброто здраве всеки човек да приема достатъчно количество от него, за да може щитовидната жлеза да произвежда нужните хормони. Той е отговорен за тяхното производство. Тези хормони са важни за различни жизнени процеси в организма, отговорни са и за напълняването при неправилна функция на жлезата. Без необходимия прием на йод, нашият метаболизъм ще стане значително бавен, което не е добре.

Food contains important health iodine

Храни съдържащи важния за здравето йод

За съжаление недостатъкът от йод в храната е широко разпространен по целия свят, тъй като той рядко се намира в често употребяваните храни като плодове и зеленчуци. За да си го набавим в нужното количество, трябва да погледнем към океаните., макар че и готварската сол ни дава нужното.

Дневните ни нужди са 120 микрограма за деца, 150 мкг за подрастващи и възрастни и 200 мкг за бременни.

Морски зеленчуци или морски водорасли, те са царете по съдържание на йод. Едно от водораслите с най-голямо съдъжание на йод, който е и най-лесно усвоим е Bladderwrack ( в превод – пикочен мехур). 50 г от него съдържат над 100% от необходимата ни дневна доза йод. Други подобни водорасли са нори, араме, дулсе, комбу и уакаме.

Хималайска сол. По-добър източник на йод от готварската сол и при това не е токсична. Половин грам от хималайската сол съдържа всичките необходими 84 минерали, включително и 250 мкг йод, което прави 167 процента от необходимата ни дневна доза. А 1/4 чаена лъжичка йодирана готварска сол осигурява 95 мкг йод.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Повечето риби и морски дарове са добри източници на йод, като океанската треска заема челните места.

Печените картофи са едни от най-добрите наземни източници на йод, но има значение на каква почва са расли. Най-общо казано, един средно голям печен картоф с кората съдържа близо 60 мкг йод, или 40 процента от нашата дневна доза.

Киселото мляко въпреки че е известно със своето съдържание на протеини и калций, то също е богато и на йод. Една чаша кисело мляко съдържа 90 мкг от него или 60% от необходимата ни дневна доза. За сравнение една чаша прясно мляко ни дава 56 мкг йод.

Фасулът също играе важна роля в снабдяването ни с йод. Половин чаша варен боб, ни дава 32 нкг йод или 21 процента от необходимата ни дневна доза.

Една яйце съдържа 48 мкг йод.

)

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Храни съдържащи важния за здравето йод

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *