ВИЖТЕ кои храни са вкусни и силни ИМУНОСТИМУЛАНТИ

Как да направим организмите си максимално устойчиви чрез храната

 

Както всички отлично знаем най-добрият начин да се преборим с настинките и понижения тонус е главно правилното хранене.

За здравето ни най-добрите лекарства са именно натуралните продукти, които са лесно достъпни, много полезни и често пъти – вкусни. Точно такъв е случаят с петте естествени лекарства, които ви предлагаме.

Морковът е един от храните, които са вкусни и силни имуностимуланти.

Морковът е един от храните, които са вкусни и силни имуностимуланти.

Чесън

Навярно няма човек, който да не е запознат с магическите свойства на ароматните скилидки. Понякога заради този характерен аромат ние се отказваме от консумацията на чесън, особено през работната седмица.

Силната миризма на чесъна се дължи на алицина, който има антиоксидантно действие. Доказано е, че подправката помага при респираторни инфекции.

Знаехте ли, че Питагор нарича чесъна „царят на всички подправки“? Независимо дали ще го хапвате суров или ще го обработите термично (скилидки чесън се добавят към бобена и лещена чорба), нека редовно присъства в зимното меню.

Моркови

Салатата от цвекло и моркови вероятно ни е най-любимата през този сезон. Оранжевите зеленчуци укрепват имунната система. Ако ги консумирате под формата на фреш, ще увеличите притока на бета каротин във вашата система. Бета каротинът е най-известният каротеноид. Едно от най-силните и полезни му свойства се крие в умението му да разтваря мазнини.

Джинджифил

Малко известен факт е, че джинджифилът помага при симптоми на настинка и грип. Освен това, успокоява мускулите и помага на храносмилането. Има широко приложение в кухните на Китай и Индия. Приятният аромат на корена на растението се дължи на есенциалните масла, които съдържа. Богат е на калций, магнезий, калий и на протеини.

Мед от Манука

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Този мед, е от Нова Зеландия, и е повече от вълшебен. Получава се от цветовете на чаеното дърво Манука. Маорите са го прилагали като лечебно средство още в древността. Медът е известен със своите антибактериални и антисептични свойства.

По-богат е на витамини, минерали, антиоксиданти, и аминокиселини от останалите видове мед. За което показва и сравнително високата му цена.

Ленено масло

Има една особено важна причина да консумираме ленено масло през зимата. То увеличава броя на фагоцитите – клетките, които се борят с бактериите и другите неприятелски за организма ни частици. Лененото масло също така спомага за усвояването на минерали. То съдържа и полезните омега 3 мастни киселини. Може да добавяте от една до три лъжици ленено масло към своите домашно приготвени сокове.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *