Идва краят на пломбите

Болезнената манипулация по отстраняване на зъбния нерв от десетилетия е в списъка на най-болезнените и неприятни малки операции

Днес обаче учените са на мнение, че в най-скоро време тази неприятна процедура ще остане само лош спомен от миналото. Те се надяват, че ще могат да поправят увредения зъб, използвайки стволови клетки, чрез които да се възстановява живата тъкан на зъба – пулпата.

Стволови клетки ще възстановяват живата тъкан на зъба – пулпата

Стволови клетки ще възстановяват живата тъкан на зъба – пулпата

Редица изследователи от Япония, Южна Корея, Великобритания и САЩ работят усилено, за да накарат стволовите клетки да регенерират пулп. Процесът още е в начален етап, но ако е успешен, то това може силно да намали или дори изцяло да елиминира необходимостта от болезненото отстраняване на нерва.

Главната идея на новата технология е зъбът да бъде запазен жив, като по този начин ще бъдат съхранени и естествените му защитни механизми.

Други учени пък се опитват да отгледат изцяло нови зъби, но те срещат трудности в производството на желаната от тях тъкан и нейната правилна структура, както и с поставянето на новия зъб или пулпа в устата на пациента.

Някои изследователи използват специален хидрогел, съдържащ протеин, който се вкарва в зъба и се превръща в основа, върху която да се отглеждат клетки, кръвоносни съдове, както и нервите на новата пулпа.

При друг подход пък пулпата се отстранява и се отделят стволовите клетки, след което се трансплантират стволови клетки със стимулиращи растежа им молекули.

Клиничните изпитания с хидрогела ще започнат до две-три години, а самото лечение – до пет години.
Константин Серафимов

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Идва краят на пломбите

  1. Ще бъде за всички, със сигурност. Който иска да му бъде направена тази манипулация, ще я получи. Въпросът е колко много я иска човек! 🙂

  2. Под упойка пулпата се отстранява безболезнено!
    Въпросът е в редовните профилактични прегледи, за да не се стигне до пулпит!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *