Нов метод за лечение на диабет

Нов вид лечение на диабет със собствени стволови клетки е въведен в САЩ, Германия и в други страни

Този нов метод използва собствените стволови клетки на пациента. В германският град Дюселдорф е открита частна клиника към местната болница „Доминикус”, специализирана в лечението със собствени стволови клетки за диабет и други болести.  Името на клиниката е XCell Център, а тържественото откриване е станало през 2009 г. Оттогава хиляди пациенти са ползвали техните услуги. В клиниката се провеждат и научно изследователски изследвания.

Иновативен метод за лечение на диабет

Иновативен метод за лечение на диабет

Методът се състои във въвеждане на собствени стволови клетки в панкреаса с помощта на катетър. По-лек и поносим начин е чрез венозна инжекция. Процедурата не е тежка според споделяните мнения на пациентите, въпреки болките. Стволовите клетки се вземат от гръбначния стълб на болните под местна упойка с тънка игла и трае половин час. След това те са свободни и могат да изчакат следващата процедура, без да е необходимо да остават в клиниката. От взетия костен мозък се отделят стволовите клетки във високотехнологична лаборатория, след което се тестват. След един ден се провежда процедурата по реплантация на стволовите клетки, която трае час и половина отново под местна упойка. Чрез катетър те се вливат в артерията на панкреаса или по метода с венозна инжекция за пациенти с бъбречни проблеми. След още 2-3 часа престой на пациентите в клиниката и могат да си вървят в хотела, а след 2 дни на наблюдение си отиват у дома.

В резултат на лечението е настъпило подобрение на около 30% от пациентите с диабет тип 1, а у пациентите с диабет тип 2 около 60%.

Стволовите клетки са способни да се преобразуват в други типове клетки и в случая в панкреаса да възстановят бета-клетките му.

Цената заедно с диагностиката е 9 925 евро, като предварително се правят изследвания кой за какъв тип процедура е подходящ.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *