Дозировка и употреба на Ивермектин за прочистване от паразити

През 2020 г името на лекарството Ивермектин нашумя. Почти всички научихме за него. До този момент Ивермектин беше просто антипаразитно лекарство против кръгли червеи.

Но в търсенето на лечение за Ковид-19 учените стигнаха и до него. И то даде обнадеждаващи резултати като лекарство против Ковид-19. Тази му употреба все още се изследва.

Тук ще разкажем за Ивермектин в единствената му официална роля – като лекарство против паразити. Причината е, че съвсем наскоро то беше одобрено и регистрирано за разпространение в България. Вече в аптеките откриваме оранжево-зелена кутийка, която съдържа 10 или 30 хапчета Ивермектин.

Търговското име на препарата у нас е Хювемек. Производител е компанията Хювефарма.

Внимание! Лекарството се продава единствено срещу рецепта!

Употреба на Ивермектин

Лекарството се ползва главно срещу стронгилоидоза, докато паразитите са ограничени в стомашно-чревния тракт. Това заболяване се лекува с еднократно приемане на 200 мкг от препарата за всеки килограм тегло на пациента.

Например: пациент с тегло от 45 кг трябва да получи доза от 9 мг Ивермектин, което се равнява на 3 таблетки.

Тези три таблетки се изпиват наведнъж. След това ефектът се следи чрез лабораторни изследвания и при необходимост се поеме още една доза.

Описаната схема на терапия е отредена за пациенти с нормален имунитет.

Срещу какви други паразити се използва?

В листовката за пациенти Хювефарма не посочва други приложения за препарата, тъй като той е одобрен само за стронгилоидоза. Международни източници свидетелстват, че Ивермектин премахва не само паразитът, причиняващ стронгилоидоза, но и доста видове кръгли червеи, ектопаразити, повечето нематоди, подкожни кърлежи, дори срещу въшки, краста и малария. Впрочем маларията се причинява от даден вид паразит, наречен плазмодий.

Пак ще се позовем на чуждестранни източници, според които Ивермектин може да се приема и многократно. Терапии от 3 до 7 дни се предписват при краста и кърлежи например.

Кой може да пие Ивермектин?

Лекарството има само едно противопоказание – чувствителност към неговите съставки.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Поради липсата на изследвания за влиянието му върху особени групи пациенти, Хювемек е ограничен спрямо следните групи болни:

  • Деца с тегло под 15 кг – не е известно доколко безопасен би бил Ивермектин при толкова ниско тегло;
  • Старческа възраст – прилагане под наблюдение и с изключително внимание поради факта, че пациентите от тази група често имат хронични заболявания, изписано им е друго лечение и нерядко са с намалени функции на главните органи. Принципно възрастните пациенти се повлияват от лекарството, както младите;
  • Бъбречно и чернодробно-болни пациенти се лекуват без изменение на дозата, ако измененията им са леки до умерени;
  • Бременни и кърмещи не се лекуват с Ивермектин поради липсата на достатъчни данни за въздействието. Известно е, че веществото минава през плацентата и в кърмата.

Как да изпием хапчетата?

Таблетките Хювемек се изпиват наведнъж, придружени изобилно от вода. Задължително е преди и след изпиването им стомахът да е празен, тоест да не се яде. Причината е отново липса на достатъчно изследвания върху влиянието на храната при усвояване на медикамента.ivermectin-16-lechitek

Кога да очакваме резултатите?

Лекарството ще остане в организма на болния около 11-12 дни, през които постоянно ще оказва преса върху паразитите. В резултат те ще загинат и ще бъдат изхвърлени с изпражненията. Необходимо е да се направи контролно изследване на фекална маса и при наличие на още паразити, да се приеме повторна доза.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *