Ето как да си изберем маслини за здраве

 Диетолозите съветват за нашето здраве – 7 маслини на ден са достатъчни

 

Как да си изберем маслини от щанда с десетки видове. Един испанец от андалуския регион Хаен, на който родът му живее от незапомнени времена от плодовете на „безсмъртното” дърво, дава следния отговор: „Най-хубавите маслини са маслините, които ти харесват”. Може да му се вярва заради опита, който има.

Диетолозите съветват за нашето здраве – 7 маслини на ден са достатъчни

Диетолозите съветват за нашето здраве – 7 маслини на ден са достатъчни

Можем да кажем най-кратко, че всички маслини са божествени творения. Само трябва да изберем нюансите. Всеки вид си има силни и не толкова силни качества. Затова не е лесно да изберем най-полезното. В преследване на здравословното първо откриваш очевидното – всички маслини са туршия и рецептата за консервирането е толкова важна, колкото и сортът. Солено-киселият вкус отклонява вниманието, че става дума за плодове. Прясно набраните плодове са много горчиви.

Вековните наблюдения на науката се потвърждават от вековните наблюдения на народите за качествата и полезните свойства на маслината, която се използва за храна, лекарство и разкрасяващи мазила. Вида Olea Europea има славата на вечно дърво. В книгата на дълголетниците по Средиземноморието са описани 7 дървета на възраст над 1500 години.

Ръчното им бране е причина те да са скъпи. Тези на промоция са брулени и затова са с по-ниско качество и изменен вкус.

Костилковите плодове на пазара са във всевъзможни цветове (зелени, жълти, наричани и руси, бежови, кафяви, черни) и размери – най-едрите са колкото кокоше яйце – зелен
испански хибрид, харесван заради възможностите за ефектно поднасяне. За големината на маслините прието да се означават с 2 числа, изписани като дроб, които показват колко маслини най-малко и най-много се съдържат в килограм. Колкото по-големи са числата, толкова по-дребни са плодовете. Най-честосрещаните са между 200 и 300 бройки.

“Фигурин

При цвета също има особености. Често зелените маслини от всички сортове са просто недозрели плодове. Това им слага етикета на по-твърди и улеснява гарнирането им с ядки и зеленчуци на мястото на извадената костилка. Освен тях има и такива, които остават с непроменен цвят, дори и повече време да стоят на дървото. Все пак обаче зелените не успяват да се налеят с полезни масла колкото и дълго да стоят на дървото, докато черните сортове, , които потъмняват с узряването и имат до 75% мазнини – от най-здравословните в храните изобщо. Точно тях диетолозите имат за еталон, когато определят полезната граница – до 7 средно големи на ден. И напременно добавят: но обезсолени!

След откъсването на маслината от дървото, тя съдържа висок процент елеуропеин, който й придава непоносимо горчив вкус. Затова се изкисва във вода, която периодично се сменя до извличане на горчивината. След това се съхранява в саламура, като отново може да има т.нар. претакане. В този етап обикновено настъпва млечно-кисела ферментация. Под влияние на ферментацията дори и по-светлите сортове могат да потъмнеят до почти сиво-черен цвят. В различни вариации това е традиционната технология за обработка.

Ако сте решили например да си вземете „диетични“ безсолни, правите класическа грешка, защото не можейки да се съхраняват без сол, те съдържат по-токсичен консервант. Когато си купувате катраненочерни, с еднакъв по наситеност цвят от всички страни, както и отвътре, може да сте се окажат „боядисани“ маслини.

Съветът е: купувайте кафяви, зелени, виолетови, тъмносиви. Вземете си солени маслини (по възможност био), без костилка или извадете костилката. Само така можете успешно да ги обезсолите за кратко време, като ги изкиснете в голям съд със студена вода с малко лимон.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *