Изобретиха ваксина за високо кръвно налягане

С новият медикамент опасното високо кръвно налягане ще се следи само два пъти годишно

Ваксина за високо кръвно налягане ще улесни живота на хипертоници и лекари. За да се осигури контрол на кръвното налягане, вече няма да е задължително да се вземат ежедневно медикаменти, а ще е достатъчно два пъти годишно да се прави ваксинация. Ваксината, изобретена от японски учени от университета в Осака, ще блокира ефекта на хормон, който предизвиква спазми на мускулите около кръвоносните съдове.

Изобретиха ваксина за високо кръвно налягане

Изобретиха ваксина за високо кръвно налягане

Във ваксината има химическо вещество, наречено ангиозин 2. Особеността му е, че то свива кръвоносните съдове, което води до повишаване на натиска върху стените им, създавайки риск от сърдечен удар или инсулт. Ваксината подсказва на имунната система да отделя антитела, които спират действието на веществото за сметка на мускулната контракция.
Засега ваксината е тествана само при опитни мишки, но показателите са успешни и учените смятат, че тя ще е много ефективна и при хората. Изследователите възнамеряват да тестват ефекта на ангиозин 2 и върху хора през следващите две години. Според статистиката, в световен мащаб от хипертония или високо кръвно налягане страдат всеки пети възрастен.
Високото кръвно налягане в много от случаите води до инфаркт и инсулт. Проблеми с високото кръвно възникват, когато кръвоносните съдове губят еластичността си, което ограничава притока на кръв по тялото. Милиони хора в света ползват таблетки, за да регулират кръвното си. По-младите хора могат да променят показателите на кръвното си, ако спазват определен диетичен режим и се натоварват повече физически.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *