Изобретиха вълшебно хапче срещу висок холестерол

Само с едно хапче вече ще можем да смъкваме опасния висок холестерол в обозримото бъдеще

Опасният висок холестерол, натрупан по кръвоносните съдове, е състояние на организма, която може да ни доведе множество опасни болести – сърдечно-съдови проблеми, болести на сърцето, инфаркт, инсулт, Алцхаймер, високо кръвно налягане. Много хора по света се хранят здравословно, за да могат да избегнат натрупването на висок холестерол. Други пък се борят с това състояние като приемат различни медикаменти, но досега хапче специално за този проблем нямаше. Сега обаче учени от от университета „Джон Хопкинс” в Мериленд, САЩ, успяха. Те създадоха уникално хапче, което предпазва от най-разпространените сърдечно-съдови заболявания.

висок холестерол

Само с едно хапче вече ще можем да смъкваме опасния висок холестерол в обозримото бъдеще

Според изследването, публикувано в няколко престижни научни списания, лекарството има способността да намалява и дори напълно да премахва натрупания висок холестерол, който е в основата за развитието на заболявания като атеросклероза, деменция, високо кръвно, сърдечен удар, инсулт.
Лошият холестерол се отлага по вътрешния слой на артериите, което води до тяхното запушване, като по този начин намалява притока на богата на кислород кръв към сърцето и мозъка. Опасният висок холестерол е много опасен и всеки е длъжен да проверява неговото ниво с изследвания, назначени му от негивия лекар. Това се налага, тъй като атеросклерозата причинява инфаркт или инсулт – причини номер едно за смъртност не само у нас, но и по света.
Американските учени са направили своите тестове върху лабораторни плъхове, които умишлено били хранени с мазни храни, за да повишат нивата им на холестерол в кръвта. След приемане на вълшебното хапче обаче нивата на висок холестерол в кръвоносната им система драстично намалял и дори напълно изчезнал. Според учените
сърдечно-съдова система на лабораторните мишки се повлияла страшно положително от новосъздадения медикамен.
Следващата стъпка на учените е да изпробват дали лекарството против висок холестерол няма странични ефекти върху хората, за да го пуснат в употреба. По думите им лекарството ще е може да се прилага при хората до 5 години.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *