Как да излекуваме бързо неприятния хематом

Цветът на страшния хематом се дължи на пигментите на кръвта – хемоглобин и хемосидерин

Ударили сте се, притиснали сте си някъде пръста, изкълчили сте си жестоко крака и на мястото се появява след известно време синьо-мораво-червено петно. Това е хематом. Хематомът всъщност означава натрупване на по-голямо количество кръв, което оформя колекция от течност в тъканите, заявява д-р Асен Драмов, главен асистент в сектора по ангиология към столичната Клиника по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница.

Как да излекуваме бързо неприятния хематом

Как да излекуваме бързо неприятния хематом

По думите му травмата на меките тъкани винаги води до кръвоизлив, при който кръвта се натрупва в подкожието или в пространството под мускулната обвивка.
Цветът на хематома се дължи на пигментите на кръвта – хемоглобин и хемосидерин. Постепенно отокът отзвучава, а цветът става зелен и жълт, докато накрая не изчезне. Малките кръвоизливи и хематоми преминават без следа за 2 до 3 седмици, дори и без лечение.
Има обаче и по-тежки хематоми, при които се наблюдава по-напрегнат и болезнен оток в по-дълбоките слоеве на меките тъкани. Тогава кожата е напрегната, а характерното оцветяване може да се появи след 2-4 дни и може да е в друго място, далеч от травмата.
Лечението при хематом се състои в пазене на леглото, повече покой, както и студени компреси и лед на мястото на травмата. Могат да се ползват гелове или мазила, които съдържат хепарин, а така също и да се пият съдоуплътняващи лекарства като витамин С. Според д-р Драмов при по-големи хематоми може да се наложи източване на събралата се кръв със спринцовка и игла. По-рядко може да се наложи и оперативна намеса с дрениране на хематома.
Най-тежки са т.нар. пулсиращи хематоми. При тях в кухината се излива артериална кръв от увреден артериален кръвоносен съд и се налага операция в съдово-хирургична клиника.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *