Как да разберем, че страдаме от гуша

Най-често срещаното заболяване в света е гуша и изследвания с йод го откриват

Лекарите различават дифузна и възлеста гуша. В първия случай трите дяла на жлезата са увеличени равномерно. При втория в жлезата се установяват плътни или изпълнени с течност образувания – възли. Те могат да се изследват с радиоактивен йод. Чрез него се прави сцинтиграма.
Тя е нещо като “фотографиране” на жлезата. Според степента, с която поглъщат йода и неговите изотопи, възлите са няколко вида.

Как да разберем, че страдаме от гуша

Как да разберем, че страдаме от гуша

Ако поглъщането не се отличава от това на останалата тъкан, възелът е “топъл”. Когато е по-интензивно възелът е “горещ”. Ако е по-слабо или липсва, той е “студен”. Обикновено студените възли представляват уплътнения, състоящи се от щитовидни клетки, които са така променени, че не натрупват йод и негови производни. В повечето случай тези клетки нямат злокачествен характер. Но никак не са малки изключенията.
Ето защо при съмнение за възел в щитовидната жлеза е нужна консултация с лекар – специалист по обменни заболявания. Важно е да се познават факторите, водещи до гуша. Част от тях са непреодолими.
Например – честите случай на увреждане на щитовидната жлеза в една фамилия. Не може да се предотврати и значение на пола, възрастта, някои индивидуални особености на организма. Известно е, че възлестата гуша се среща по-често при жените, отколкото сред мъжете.
Изключително рядко се наблюдава при млади хора. Може обаче да се противодейства на външните фактори. Това е задължително за ограничаване на т. нар. ендемична гуша. Заболяването се открива предимно сред хората в планинските и полупланинските райони. Там недостигът на йод в питейната вода е причина за болестното увеличение на жлезата.
При такъв риск е разумно да избягват храни като зеле, гулия, цвекло и бобови растения, които допринасят за появата на гуша. Подобен ефект има и наднорменото количество на нитрати в почвата.
Трябва да не се допуска, за по-дълго време, едновременно да действат няколко вредни фактора, за да не се сумира ефектът им.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *