Какъв е един от симптомите за рака на маточната шийка?

Д-р Видьо Видев обяснява за симптомите на рака на маточната шийка – кървенето след полов акт и други

Един от симптомите за рака на маточната шийка е кървенето след полов акт, обяснява д-р Видьо Видев, акушер-гинеколог и онколог със стаж 38 години. Освен кървенето има и други симптоми и това са течение, което е зловонно и засилено и цикъл извън редовните менструации. В своята практика доктора набляга на ранното диагностициране на заболяването от рак на маточната шийка.

Д-р Видьо Видев обяснява за симптомите на рака на маточната шийка - кървенето след полов акт и други

Д-р Видьо Видев обяснява за симптомите на рака на маточната шийка – кървенето след полов акт и други

България се намира на едно от челните места по света по това заболяване. След нас се нареждат само Литва и Румъния. Затова тази тема е актуална и е на вниманието на обществото.

За ранните ракови заболявания на маточната шийка са приети 2 нови понятия – микрокарцином и микроинвазивен рак. Д-р Видев се базира на добра класификация относно различните школи за определението на ранния етап на заболяването. Така например разработената по време на социализма е че имаме ранни ракови заболявания, когато ракът е навлязъл в стената на шийката на матката до 3 мм. В западните страни класификацията е друга. На този етап лечението е хистеректомия, а това е премахване на матката. Ако ракът е навлязъл в по-голяма дълбочина над 3 мм в стената на матката например до 2 см, то тогава се извършва операция по Вертхайм, след което се прави лъчетерапия. Това дава странични ефекти и се затруднява качеството на живот на оперираната жена. Така например може да се стигне до отичане на краката след време.

“Фигурин

Ракът протича в 3 стадия – първи имаме когато той е в рамките на матката, втори, когато е извън нея, но е близо до маточната шийка и не е стигнал до стените на таза и трети стадий е, когато вече е достигнал стените на таза.

Първите признаци за болестта са засилване на воднистото течение от половите органи на жената и стават значително зловонни. Получават се и вторична инфекция, понеже раковите образувания се инфектират обикновено с бактерии, от които се получават инфекции. Д-р Видев споделя, че е откривал заболяването на пациентките още като седнат на стола за преглед по миризмата.

Втори признак за възникване на болестта е силното кървене от половите органи, когато не е време за менструалните кръвотечения.

При полов контакт е много възможно да се получи контактно кървене, което е друг признак за болестта, поради факта, че ракът е лесно ранима тъкан и могат да се откъснат парченца от него и да започне кървене.

Лошото е, че съвсем в начален стадий ракът не дава признаци открива и с ехограф също не се забелязва, когато е малък с размер от 1 микрон до 3 мм.

Според д-р Видев ваксината срещу рака на маточната шийка може да бъде полезна, но по-добра е профилактиката. С други думи казано, по-добре не разчитайте на ваксината, а на профилактиката. Те не дават 100% ефективност.

По отношение на здравната каса, той споделя мнението на техен специалист:

Цитати - рак на маточната шийка - 1

Цитати – рак на маточната шийка – 1 

Цитати - рак на маточната шийка - 2

Цитати – рак на маточната шийка – 2

Източник: БЛИЦ

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *