Каква е разликата между обикновения и по-тъмния манов мед?

Пчелите произвеждат манов мед от маната на дъбовите и липовите листа

Едва ли има по-полезен продукт от прекрасния мед и той сега трябва да се използва максимално в студа и грипавото време. Още преди хиляди години хората открили удивителните му качества и лекували десетки заболявания с мед. Освен за настинки, древните хора го използвали при проблеми с бъбреците, стомаха и черния дроб.

Каква е разликата между обикновения и по-тъмния манов мед?

Каква е разликата между обикновения и по-тъмния манов мед?

Но сигурно и вие сте забелязали, че има по-светъл нектарен мед и по-тъмен, наречен манов мед. За мановия мед персийският лекар Авицена е заявил, че е еликсир, който запазва младостта и здравето на онзи, който го консумира редовно.
У нас отдавна има традиция в събирането на манов мед. Най-добрият се добива в Странджа, където има изключително благоприятни климатични условия като достатъчно влажност, топлина, обширни територии с дъбови и липови гори.
Разликата между манов и нектарен мед е в това, че нектарният се събира от цветовете на различни треви и цветя, докато мановият – от маната по дъбовите и липовите листа. Маната всъщност представлява сладък сок, който изтича от листата на дърветата. Пчелите събират тази мана и правят от него мед. Именно затова той е по-тъмен. Тъмният манов мед е много богат на минерали, въглехидрати, витамини, фолиева киселина и монозахариди. Много е подходящ за противодействие на простудни заболявания и грип. Освен това помага при болни бъбреци, проблеми с пикочния мехур. Служи за нормализиране работата на черния дроб, смъква високот кръвно налягане, подобрява кръвообращението и укрепва сърдечния мускул.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *