Какво да правим при ухапване от кърлеж?

В Хасковско има бум на ухапани от кърлежи

Ето какво съветват лекарите при ухапване от кърлеж:

Веднага трябва да се обърнете към лекар, ако забележите кърлеж върху кожата си.

Ако престои дълго време кърлежът върху кожата, тогава се увеличава рискът от инфектиране с лаймска болест, ку треска, туларемия, марсилска треска или другото заболяване причинено от кърлежи – кримска хеморагична треска.

Лаймската болест не се предава от вече болен човек, но от урината на домашните любимци се предава.

Ако попадне кръвта на кърлежа в окото ви, върху наранена кожа или в устата може да ви зарази, затова не го размачквайте. Отнася се както за намерен кърлеж върху вас така и върху домашен любимец.

Д-р Петър Хубенов за ухапванията от кърлежи

Д-р Петър Хубенов за ухапванията от кърлежи

Опасното е при лаймската болест, че може да не бъде разпозната, а в същото време да се развива. Нейният ранен стадий протича през първите 1 до 2 седмици, след заразяването. Симптомите й са подобни като при грипа. Затова до 1 месец след изваждане на кърлежа трябва да наблюдавате мястото му, където е бил забит.

За предпочитане е да отидете веднага на лекар да ви го извади, след като го забележите върху кожата си, но ако сте далеч от болница или лекарски кабинет може да опитате сами, като това трябва да става внимателно. Напоен памук с олио или друга мазнина го задържате на мястото, за да се омазни хубаво, след което слагате друг памук с амоняк или газ на мястото за малко време, като внимаваме да не го разтриете. След това започваме да го изваждаме, като го хванем с пинсети и започнем да въртим по посока на часовниковата стрелка. За предпочитане е кърлежът да се запази в шишенце и да се занесе за изпробване за зараза. Мястото на ухапването трябва да се намаже със спирт, йод или одеколон.

Демир бозан билки за бъбреци

Ако се забелязва на мястото черна точка, то незабавно трябва да се отиде на лекар.

За да се предпазите от кърлежи трябва да сте с дрехи и обувки, които да покриват голите части. Използвайте репеленти отблъскващи кърлежите като мажите на 2-3 часа откритите части по кожата.

В Хасковско има бум на ухапани от кърлежи. В инфекциозното отделение се лекуват 19 души от лаймска болест и 7 от кримска хеморагична треска. Началникът на отделението д-р Петър Хубенов каза, че няма значение дали хората са здравно осигурени или не, всички ще бъдат преглеждани и лекувани. Причината за този бум е, че с години не е пръскано против кърлежи.

Усложненията от лаймската болест могат да настъпят и след година. Още през първите седмици заразеният има вероятност да се разболее от асептичен менингит и други подобни заболявания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *