Какво да се прави при лечение на остър панкреатит?

Да не се бърза с операцията при остър панкреатит, съветва проф. Никола Григоров

Заболяванията на задстомашната жлеза наречена още панкреас са остър и хроничен панкреатит, които са възпалителни и туморните. Острият панкреатит може да премине с повръщане и болки за няколко дни и жлезата да се възстанови напълно. По-различно е положението при тежката форма наречена хеморагично-некротичен панкреатит, при който се стига до храносмилане на панкреаса от ензимите му, според различни проучвания смъртността достига до 30-60%.

Като главна причина за острия панкреатит се очертава алкохолът и усложненията произтичащи от жлъчно-каменна болест, като това са малко повече от 90% от случаите на заболяване и рискът от тях, според изследванията е почти еднакъв. Други причини в останалите няколко процента включват прекалената употреба на животински мазнини, автоимунни причини, токсини и травма.

Да не се бърза с операцията при остър панкреатит, съветва проф. Никола Григоров

Да не се бърза с операцията при остър панкреатит, съветва проф. Никола Григоров

Острият панкреатит придобит от пиене на алкохол е по-тежко защото алкохолът уврежда много тежко и сериозно жлезата. Професор Никола Григоров, началник на клиника по вътрешни заболявания към Втора МБАЛ, обясни, че държави, в които е употребява много алкохол в това число и България се наблюдава заболявания на панкреаса причинени от пиенето, а не толкова поради жлъчната система. Въпреки добрата защитна система на панкреаса той не може да устои на продължителната злоупотреба с алкохол.

Жлезата макар и малка е много важна. Тя има ендокринна и екзокринна функция, като първата е предназначена да произвежда хормона инсулин и антагониста му – глюкагон, втората е за производство на ензими имащи участие в чревното хранене и бикарбонати, които потискат киселинността на стомаха, което помага на ферментите в червата да си извършат работата.

При лечение на остър панкреатит помага най-много вегетарианската диета с много плодове.

При лечение на остър панкреатит помага най-много вегетарианската диета с много плодове.

Професор Никола Григоров казва, че не бива да се бърза с операцията на панкреаса при остър панкреатит, да се опита с лекарства и антибиотици да се спре споменатото самосмилане на жлезата от собствените й ензими. Когато се стигне до гнойно възпаление на панкреаса, може да се възпалят и други органи и системи и това да довее до смъртност в 40-60% от случаите. Хроничният и острият панкреатит водят до диабет в крайната си фаза, защото жлезата се самоунищожава и в голяма стелен е увреден апаратът произвеждащ инсулин.

“Фигурин

При панкреатит се налага да се спазва строга диета – не се ядат пикантни и груби храни, бобови, запръжки, алкохолът е напълно забранен, животински мазнини и други дразнещи ястия. Задължително се вземат витамини А, D, Е и К. Храненето се препоръчва да става на 4-5 приема дневно, защото се отделят по-малко от нормалното панкреасни ензими.

Преминаването на панкреатитът в рак започва, след като се получат генетични промени или мутация на някои важни сигнални или защитни гени и създаването на онкоген, който стимулира производството на злокачествени клетки. /24 часа

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *