Какво трябва да знаем за смъртоносната болест, която върлува у нас

Втрисане, продължителна висока температура и рязко отслабване са симптомите на заболяването

Средно по 5 нови случая на година на заразени с висцерална лайшманиоза регистрират лекарите у нас. В момента болните от смъртоносната зараза са 10 души, като само 7 са в Петрич.

По думите на д-р Румен Харизанов, завеждащ Националния консултативен кабинет по паразитни и тропически болести в НЦЗПБ, тази болест никога не е изчезвала от територията на страната ни, а за нея няма и ваксина.

През последните няколко години обаче болестта се е възобновила с пълна сила, тъй като не се пръскат пустеещите площи срещу основният преносител на болестта – флеботомите и някои видове комари, пише сайтът health.bg. Бездомните кучета се заразяват от ухапването на флеботомите и по този начин разнасят болестта и заразяват хората.

Основните симптоми на болестта са втрисане и продължителна температура, която през денонощието може да се повишава и спада. Далакът и черния дроб се увеличават и корема става издут на фона на рязкото отслабване. Наблюдават се и увеличени лимфни възли, заявява д-р Румен Харизанов

Болните стават буквално за няколко месеца като скелети, а кожната разновидност образува по тялото мокри отворени рани, плътта започва да се разкапва, сякаш пациентът е болен от проказа. Ако веднага не се започне лечение, изходът от болестта е летален и човек може да си отиде за 3 месеца.

Най-лошото от всичко е, че лекарствата, които се прилагат при васцералната лайшманиоза не могат да се намерят у нас и е необходимо да се набавят от чужбина.

Слава Петрова

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *