Киселото зеле е особено ефективно срещу рак на дебелото черво

Киселото зеле е изключително богато на полезни за организма витамини и други вещества, много полезни за стомаха, които освен това са и надежден съюзник при рак на дебелото черво.

Оказва се обаче, че то далеч не е храна, присъща единствено за нашите географски ширини, тъй като от хилядолетия е много предпочитано и от китайците, които са му отредили подобаващо място в националната си кухня, използвайки го в редица свои ястия.

Киселото зеле е ефективно и срещу рак на дебелото черво

Киселото зеле е ефективно и срещу рак на дебелото черво

Киселото зеле се получава чрез процес на ферментация, причинявана от бактериите на млечната киселина, разлагащи въглехидратите на зелето на оцетна и млечна киселина, а така също и помагащи зелето да се запази за по-дълъг период от време.

Бактериите на млечната киселина са много полезни за човешкото тяло, тъй като активизират имунната система и така помагат на организма в борбата му с тумори, включително и при рак на дебелото черво. Бактериите възпрепятстват чревните ензими да превърнат иначе безопасните преканцерогени в канцерогени.

Редовната консумация на кисело зеле е много ефикасна защита и при рак на дебелото черво, тъй като то редуцира превръщането на първичните галенови киселини във вторични, за които се знае, че са особено силни стимулатори на туморите при рак на дебелото черво.

Киселото зеле помага и при храносмилателни проблеми, тъй като млечнокиселите бактерии, съдържащи се в него, действат благотворна върху чревната флора и потискат развитието на болестотворни микроби.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Киселото зеле е извънредно богато на редица витамини, сред които особено място заема витамин B12, най-често липсващ в растителните продукти. Той стимулира дейността на нервната система, подпомага растежа на клетките, изграждането на костите, както и преработката на мазнините и активността на мускулите, особено на сърдечния мускул.

В киселото зеле се съдържа също така и витамин B6, критичен за белтъчната преработка; ниацин, подпомагащ общата обмяна на веществата; различни минерали, сред които калий; желязо, участващо в процеса на клетъчно дишане и кръвообразуване, и магнезий, който е важен за работата на сърцето и мускулната сила.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *