Кое причинява неприятните разширени вени и как се лекуват те?

Една трета от европейците страдат от разширени вени и от проблемни кръвоносни съдове по краката, а профилактиката е най-добрият начин да избегнем този здравословен проблем

По принцип заболяването разширени вени е широко разпространено и методиките за неготата профилактика и лечение са доста отработени. Счита се, че една трета от европейците страдат от разширени вени и от проблемни кръвоносни съдове по краката. Причина за това е основно начинът на живот и обстоятелствата, при които човек прекарва работния си ден. При жените допълнително обрменевянащо обстоятелство е бременността.

разширени вени

Една трета от европейците страдат от разширени вени и от проблемни кръвоносни съдове по краката, а профилактиката е най-добрият начин да избегнем този здравословен проблем

Най-често пациенти с такава диагноза са хората, които работят прави или седнали по цял ден – хирурзи, сервитьори, чиновници в различни офиси. За всички тях е препоръчително поне два пъти в рамките на работния ден да сменят позата. Т.е. ако работят седнали – да правят разходка, ако са били прави – да седнат. И двете групи трябва да знаят, че да седнеш някъде с вдигнати на нивото на таза крака е здравословно.
Профилактиката е най-доброто лечение, всеки го знае. Ходенето пеш с удобни обувки, ходене по пясъка и боси стъпки са част от предпазващите мерки. Тъй като голямо значение има наследствеността, много е важно всичко това да се прави още преди да се появят първите признаци.
Специалистите по съдова хирургия например препоръчват бременните да носят еластични чорапи, за да се предпазят от появата на проблема. Същото се отнася и за практикуващите фитнес с физически натоварвания: рискова група са и хората, вдигащи тежести всеки ден.
Когато процесът вече е отключен и неприятните разширени вени са налице, лечението може да бъде оперативно и медикаментозно. Основната идея на оперативните намеси е част от разширените вени да се изключат от кръвоснабдителната система. Модерните технологии позволяват това да са щадящи интервенции, тук играят високи технологии и опасните последици стават все по-малко.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *