Кога настъпва неизбежната андропауза – мъжката менопауза

Мъжката менопауза, или т. нар. андропауза, не е повод за притеснение, а нов етап в живота на мъжете, който те трябва да приемат

Да, такъв има – мъжете също навлизат в климакс, познат като андропауза. Оказва се, че популярната теза, че мъжете не остаряват и не губят част от функциите си, не е нищо повече от поредния мит, който заслужава да бъде разрушен.

андропауза

Мъжката менопауза, или т. нар. андропауза, не е повод за притеснение, а нов етап в живота на мъжете, който те трябва да приемат

През последните няколко години все по-често споменавана и обсъждана е темата за мъжкия климакс, познат на науката с термина андропауза, с настъпването на който се понижава цялостната жизнена активност – в това число и сексуалната.

Този спад се дължи на намаляване на мъжкия полов хормон – тестостерон – в организма.

Не бива андропаузата да се сравнява с менопаузата, категорични са редица учени, защото климаксът при мъжете не води до преустановяване на репродуктивните възможности.

При мъжете се наблюдава средно намаляване на синтеза на тестостерон с 1% на година след преминаване на 30-те и малко отгоре, като при добра двигателна активност и здравословен начин на живот тази промяна настъпва изключително плавно и с течение на десетки години.

За да бъдат господата наясно обаче какво представлява климаксът или така наречената андропауза, добре е да се запознаят с основните признаци, които характеризират състоянието, свързано с пониженото количество тестостерон.

Става въпрос за понижено или липсващо либидо, чести проблеми с ерекцията, хронична умора и отпадналост, понижено самочувствие, податливост към счупвания и фрактури, цялостна слабост.

Голяма част от тези симптоми се появяват за първи път едва след навършване на 50-60 години, затова мъжете не бива да се притесняват, а по-скоро да имат едно наум и да са подготвени за своята неизбежна андропауза.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *