Вижте кога се отключва колитът!

Колитът се отключва при генетична предразположеност – твърди д-р Мария Саватинова

 

Д-р Мария Саватинова, гастроентеролог в Диагностично-консултативен център Пловдив, обяснява за причините, протичането, лечението и прогнозата на улцерозния колит и за други болести свързани със стомашно чревния тракт.

Колитът се отключва при генетична предразположеност

Колитът се отключва при генетична предразположеност

Улцерозният колит е възпалително чревно заболяване, което се характеризира с възпаление на лигавицата на дебелото черво, с образуване на язви по тази лигавица. Ако възпалението обхване цялото дебело черво, тогава вече говорим за панколит.

Болестта се проявява с диария и кръв в изхожданията. Според броят им се определя и тежестта на заболяването. Най-тежката се нарича мълниеносна.

Установяване на заболяването се извършва с ендоскопско изследване с хистологично потвърждение на диагнозата. Улцерозният колит се диагностицирта с фиброколоноскопия. Той е автоимунно заболяване. Отключва се при генетична предразположеност, но не е наследствено заболяване. Отключващите фактори са психотравма, инфекции, хранителни алергии.

Лечението му се извършва с имуносупресори, целта, на които е потискане на този автоимунен процес – антиген-антитяло. Най-тежките форми се лекуват в гастроентерологично отделение.

Има вероятност под улцерозният колит да се развие раков процес. Признаците са отслабване, отвращение към месо, безапетитие, анемия. Причината отново е генетична – високи масти, наднормено тегло.

Болестта на Крон също е възпалително чревно заболяване, но се среща много по-рядко.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *