Кога възлите се превръщат в рак на щитовидната жлеза

Възлите в гушата се превръщат в рак на щитовидната жлеза за около 10 години, ако не се оперират навреме и протакаме интервенцията

Въпреки че у нас това се случва рядко, понякога възлите, които са ни открити, могат да се превърнат в рак на щитовидната жлеза и то за едно сравнително кратко време от 10 години, предупреждават лекари. Много хора, на които са открити възли в щитовидната жлеза, отлагат операцията, но това не бива да става, особено ако в органа е пълно с такива възли. Това съветва д-р Добринка Атанасова, специалист по вътрешни болести. Тя споделя, че ако лекар специалист е назначил операция, не бива да се отлага, дори и хормоните и антителата да са в норма.

рак на щитовидната жлеза

Възлите в гушата се превръщат в рак на щитовидната жлеза за около 10 години, ако не се оперират навреме и протакаме интервенцията

Ако възлите са много, се налага пълно премахване на жлезата, след което трябва да се приемат определени медикаменти.
При положение, че пациент е диагностициран с много възли, няма да има друга алтернатива, освен премахване на цялата жлеза. Следоперативното лечение се извършва посредством хормоналната заместителна терапия, която е много ефективна и пациентите живеят напълно нормално след отстраняване на щитовидната жлеза. Ако обаче се отлага при такива случаи операция, нищо чудно тези възли да се изродят и да се получи рак на щитовидната жлеза.
Подобни операции не са спешни, но е хубаво да се правят навреме, планирано и при пълно спокойствие от страна на болния.
Според д-р Добринка Атанасова има два оперативни метода – енуклеорезекция и субтотална резекция. При първия се премахват само доброкачествените образувания. Това е вид органосъхраняваща операция и се прави предимно при млади хора.
При втория вид операция се премахва цял лоб от щитовидната жлеза, който съдържа тези възли, които са открити. След интервенцията по принцип на пациентите може да бъде приложена терапия с йод-131. Но все пак не отлагайте подобни операции, за да не се превърнат възлите в рак на щитовидната жлеза.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *