Кои храни са най-опасни за живота?

Кои храни са силни алергени и коя е най-отровната риба?

Рибата фугу е много популярна като деликатес в Япония. Някои о6т органите й като черен дроб, яйчници, черва съдържат силна отрова, която е в състояние да убие 30 души и то само от една риба. Тя съдържа отрова тетродотоксин, която е нервно паралитична и въпреки това в Япония за една година изяждат по 20 000 тона от нея.  Готвачите желаещи да работят с рибата фугу са скъпо платени, но първо минават специален курс на обучение. Заради това скъпо обучение рибата е по-скъпа с 200 долара. Повече за рибата четете – ТУК (вижте и линковете в статията, в първия също се говори за нея).

Фъстъците са друга храна, която може да предизвика здравословен проблем.

Рибата фугу е сред най-опасните за живота храни.

Рибата фугу е сред най-опасните за живота храни.

В световен мащаб процентът на алергичните хора към него са 1%. Той постепенно се е удвоил през времето от 1997 – 2002 г. Децата са най-засегнати от алергията към фъстъците.

Листните зеленчуци – маруля, зеле, рукола, спанак и някои други попадат също в списъка с опасните зеленчуци, заради наличието на ниро вирус, когато не са добре измити. Той се проявява главно в ресторанти. Причината е лоша хигиена предимно от замърсени ръце. Ниро вирусът причинява заразяване с бактерии Е-коли и салмонела.

Друга опасна храна е хот-догът. Почти всяко десето дете се задавя от него, доказва научно проучване.

На остров Ямайка вирее един плод – аки, който е отровен, ако се ядат неузрелите му плодове. Въпреки това той е определен за национален плод на страната.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото
Неузрелият плод Аки съдържа отрова, която може да доведе и до смърт.

Неузрелият плод Аки съдържа отрова, която може да доведе и до смърт.

При хранене с неузрели плодове аки, може да се стигне до кома и даже смърт. Признак за това, че е узрял са шушулките му, които трябва да са червени и да са се отворили от само себе си.

Друга опасна за човека храна е ревенът, за който се установи, че е отровен, въпреки че е бил използван за лечебни цели. Отровата се съдържа в листата и затова се препоръчва да се консумира стеблото до дръжката, а листата да не се употребяват.

Една от най-търсените риби на пазара е рибата тон. Тя беше предпочитана твърде много, но сега се препоръчва бременни жени и деца, които я консумират това да става в съвсем малки количества. Причината е, че са открили живак в тялото й в големи количества, вследствие на човешката дейност. Това може да се окаже много опасно за нервната системна на децата и неродените.

Гъбите също спадат към опасните за здравето храни, заради отровните двойница, които имат, а има и халюциногенни гъби.

Маниока

Маниока

В растението маниока се получава цианид при неправилното му отглеждане. То е храстовидно растение по-известно в Америка като тапиока и от него се прави пудинг. Цианидът в него може да е причини смърт. Без да знаят някои хора имат алергия към него. Алергичните към латекса може да имат непоносимост и към маниока.

Кафето – освен всичката вреда, която носи със себе си – ускорява пулса, потъмняват зъбите от него, уврежда сърдечносъдовата система, повишава нивата на лошия холестерол, ограбва калция от организма, изтощава нервната система, причинява безсъние, рязко увеличава опасността от язви и други стомашно чревни заболявания – то може да навреди и с това, че се пие често пъти с повишена температура, която е трудно да се понесе от тъканите в устата и на други места по храносмилателната система.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *