Кои са факторите влияещи на скоростта на метаболизма?

Професор д-р Златко Каменов разглежда факторите влияещи бързината на метаболизма

На въпроса за метаболизма на читателите отговаря професор д-р Златко Каменов, шеф на клиниката по ендокринология към „Александровска” болница. Обмяната на веществата в нашия организъм се нарича още и метаболизъм. Той е основно свойство на живите организми и без него те не могат да съществуват.

Скоростта, с която се изгарят калориите зависи от два главни фактора:

Първият – обмяната на веществата при покой, нарича се още базална обмяна. Тя се изчислява по определени за целта формули или е вградено в апаратите за измерван е на телесния състав, от които се предлага директно и са базирани на биоимпедансен метод.

Професор д-р Златко Каменов - Кои са факторите влияещи на скоростта на метаболизма?

Професор д-р Златко Каменов – Кои са факторите влияещи на скоростта на метаболизма?

Вторият метод се базира на допълнителен разход на калории направен при физически натоварвания.

Двата фактора се обуславят от някои други фактори:

Възраст – над 40-годишна възраст, обмяната се забавя с 5% на всяко десетилетие.

Пол – жените изгарят по-малко калории от мъжете поради по-малката си мускулна маса. Мускулната маса е по-активна от мастната маса в организма и това съотношение играе роля за бързината на метаболизма.

Теглото на тялото също повлиява възможностите за следваща обмяна. Когато е по-голямо скоростта на метаболизма става по-бавна.

Хормоните са от голямо значение за метаболизма. Най-голям ефект оказват хормоните на щитовидната жлеза и двата хормона от сърцевината на надбъбречната жлеза – адреналин и норадреналин. Всички хормони влияят на чувствителността към инсулина в организма, това са най-вече стероидните и от тях половите. Повечето хормони стават причинители за покачване на теглото, понеже създават резистентност към инсулинова.

Демир бозан билки за бъбреци

Причина в наследствеността – от 2013 г. учени от Кембридж установи мутации свързани с нарушено клетъчно изгаряне, инсулинова резистентност и затлъстяване. Те се намират в 1% от населението.

Всеки случай на забавяне на метаболизма трябва индивидуално да бъде разгледан. Трябва да се вземат под внимание повечето ендокринни причини от лекар специалист при повишаване на теглото. При всички случаи обаче трябва да се намали приемът на калории, а да се увеличи физическата активност. Не се препоръчва за понижаване на теглото приемът на хормоните на щитовидната жлеза катехоламини, амфетамини и др. защото вредят на сърдечно-съдовата система, имат странични ефекти. / 24 ЧАСА

Фактори влияещи на скоростта на метаболизма

Фактори влияещи на скоростта на метаболизма

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *